Artiest

Supergrass

  1. Artiestenchevron right
  2. Supergrass
Als er iets van de Britpopband Supergrass kan worden gezegd is dat ze de kunst verstaan om energieke nummers te schrijven die bijzonder melodieus zijn. Neem bijvoorbeeld singles als Alright uit of Pumping On Your Stereo uit 1999. De band is geinspireerd door The Pixies, Sonic Youth, The Beatles, Beach Boys en Buzzcocks.

Supergrass wordt opgericht door zanger Gaz Coombes en drummer Danny Goffy in Oxford in 1992 en heet dan nog The Jennifers. (Wie in dat jaar naar het London Calling Festival in Paradiso is geweest, heeft deze band misschien zien optreden in de bovenzaal van Paradiso.) Zij tekenen al snel bij Nude Records, tegelijkertijd met de band Suede. Op dat moment werkt Gaz in een restaurant waar hij Mickey Quinn (bassist) ontmoet en hem vraagt mee te repeteren. De muzikanten voelen elkaar goed aan en ze besluiten het bij een trio te laten. De bandnaam veranderen ze in Theodore Supergrass maar wordt uiteindelijk Supergrass. 

Debuut

De debuutsingle 'Caught By The Fuzz' wordt op 250 exemplaren uitgebracht bij het kleine indielabel Backbeat en raakt spoedig uitverkocht. Het gonst in platenland. Wie is die band? De bekende Britse DJ John Peel draait vervolgens de muziek van Supergrass geregeld in zijn populaire radioshow en de band staat succesvol in het voorprogramma van Blur. In 1994 tekent Supergrass bij platenmaatschappij Parlophone en brengt het album I Should Coco (1995) uit, een vrolijk gitaarpopalbum. De single 'Alright' wordt de zomerhit van dat jaar. Intussen vraagt Steven Spielberg hen hoofdrolspelers te worden in een Monkees-achtige televisieserie maar de heren bedanken. Na de hectische toestanden rondom het grote succes van de band, trekt Supergrass zich liever terug naar hun favoriete Sawmills Studios om in alle rust nieuwe songs te schrijven. Het eindresultaat is het album In It For The Money, dat bij EMI wordt uitgebracht in 1997. Het is een plaat die laat zien dat Supergrass meer kan dan simpele vrolijke gitaarpopliedjes schrijven, de plaat klinkt meer volwassen en is steviger.

Lowlands

Van de eerste twee platen gaan elk meer dan een miljoen keer over de toonbank wat hun wereldwijd uitverkochte concerten oplevert. 'Going Out' is de single van de tweede plaat die veel wordt gedraaid bij 3FM en de heren spelen op Lowlands en Pinkpop. In het jaar 1998 is de band voornamelijk op toernee en wederom komt Supergrass naar Nederland voor Lowlands. In 1999 verschijnt hun derde album Supergrass. Dit wordt een minder groot commercieel succes en in interviews zegt zanger Gaz later dat hij niet tevreden is met alle nummers op het album. Maar de aanstekelijke single 'Pumping On Your Stereo' wordt voor de release van het album uitgebracht en knalt met succes de ether in. Deze plaat wordt ondersteund door een vrolijke clip waarin de leden van Supergrass te zien zijn als poppen met lange benen en armen. De video is gemaakt door de Muppetshow-makers van Jim Henson studios en krijgt een nominatie voor Best Special Effects In A Video tijdens de MTV Video Music Awards 2000.

In 2001 werken de Britpoppers in Zuid-Frankrijk aan een nieuwe plaat en op 1 juli 2002 brengen ze de single 'Never Done Nothing Like That Before' uit, een limited edition single waarvan er slechts 1500 op de markt worden gegooid. Het album Life On Other Planets komt in september 2002 uit en is door Tony Hoffer (bekend van Beck) geproduceerd.

Einde Supergrass

In april van 2010 kondigt de band het einde van hun muzikale tijdperk aan. Na een aantal afscheidsconcerten, geeft de band het laatste optreden op 11 juni 2010 in Parijs.

Ten tijde van het afscheid, werkt de band nog aan een zevende studioalbum. Deze krijgt de titel Release The. Het album wordt echter nooit uitgebracht, vanwege muzikale meningsverschillen.