Artiest

Jony Iliev

  1. Artiestenchevron right
  2. Jony Iliev
Deze verrassing uit de Berlijnse Asphalt Tango-stal, de ontdekkers van de Roemeense Fanfare Ciocarlia, is vaandeldrager van de moderne Bulgaarse Roma-sound en de meest gevraagde zanger op zigeunerbruiloften.
Noem een aantal bekende muziekacts uit Bulgarije en je komt waarschijnlijk niet veel verder dan het wereldberoemde vrouwenkoor Le Mystère des Voix Bulgares en de klarinetvirtuoos Ivo Papasov. Grote kans dat we aan dit rijtje binnenkort zanger Jony Iliev kunnen toevoegen. Deze verrassing uit de Berlijnse Asphalt Tango-stal, de ontdekkers van de Roemeense Fanfare Ciocarlia, is vaandeldrager van de moderne Bulgaarse Roma-sound en de meest gevraagde zanger op zigeunerbruiloften.

groovy oriëntaalse coceks

Als jongste telg uit een muzikale familie groeide Iliev op in de grootste mahala(Roma-wijk) van het land, in Kjustendil, een stadje honderdvijftig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Sofia. Op jonge leeftijd begon hij te zingen op bruiloften in de Kjustendil-mahala, later verlegde hij zijn werkterrein naar de meer lucratieve nachtclubs en restaurants van Sofia. Op zijn debuut Ma maren ma presenteert Iliev een smeltkroes van Balkanstijlen, die zowel onstuimig als vol van soul zijn. Van Bulgaarse folk en gipsysoul tot Roemeense klanken; groovy oriëntaalse coceks met op hol geslagen percussie en klarinet en razende Servische kolo-polka's met virtuoos accordeonspel van Martin Lubenov. Live wordt deze aangename Balkancrossover waarschijnlijk aangevuld met een likje chalga-pop, de Bulgaarse variant van turbo-folk. Onder gadje (zo noemen de Roma de 'gewone' mensen) is Iliev namelijk een populair chalga-vertolker.

'Sla me niet'

Met de rauwe intensiteit die we kennen van flamencozangers verhaalt Iliev in het Romani over het harde zigeunerbestaan in Sofia, de nachtclubs en restaurants van de hoofdstad, de armoedige getto's, de Amerikaanse droom zoals die leeft onder veel Roma, en de discriminatie waar de zigeuners onder lijden. Titelsong Ma maren ma, 'Sla me niet', is een melancholieke lofzang op de Bulgaarse zigeuners. 'Ik ben een eenzame zwerver/een kind van zigeuners/de aarde is mijn moeder/de zon mijn oudere broer/sla me niet met je zware stokken!/waarom gooi je stenen naar mij?/ik ben een zigeunerkind/ik ken geen vader!' Op de Music Meeting maakten Jony Iliev & band hun Nederlandse debuut. Bron: www.musicmeeting.nl