Artiest

Joe Lovano

  1. Artiestenchevron right
  2. Joe Lovano
Joseph Salvatore "Joe" Lovano (Cleveland, Ohio 1952) is een post bop jazzsaxofonist, altklarinettist, fluitist en componist.

Tenorsax

Joe Lovano is geboren in Cleveland, Ohio in 1952. Hij komt uit een muzikaal nest. Zijn vader Tony, of Big T en zijn ooms spelen 's avonds tenorsax. Joe begint al op zijn vijfde op de altsax te spelen. Later op tenorsax, speelt hij op zijn 16e in clubs en bij motown coverbandjes. Op Berklee gaat hij op zoek naar een manier om het vuur en de spiritualiteit uit de late periode van John Coltrane te gebruiken in de meer traditionele jazz van Berklee. Hij ontdekt modale harmonie. 

Berklee

Na Berklee en na een 6 weken touren met Tom Jones, keert Lovano terug naar Cleveland. In 1974 speelt Lovano samen met Lonnie Smith. Het album Afrodesia van Lonnie Smith, George Benson en Lovano komt vaak op de radio. Joe Lovano verhuist naar New York waar hij werkt met Chet Baker, Albert Daley en Rashied Ali. In 1976 sluit hij aan bij Woody Herman's 40ste verjaardag tour incl. een optreden in Carnegie Hall. De tweede keer dat hij daar speelt, deelt hij het podium met Stan Getz. De samenwerking met Woody duurt drie jaar met een tournee door Europa, workshops en internationale festivals. Terug in New York gaat hij een samenwerking aan met zangeres, danseres Judi Silvano waar hij ook privé mee samen gaat.

Blue Note

In de jaren 80 gaat Lovano spelen bij Mel Lewis Orchestra o.l.v. Bob Brookmeyer voor de komende 11 jaar. Daarnaast begint Lovano zelf als muzikaal leider op te treden en in andere grote ensembles te spelen inclusief zijn huidige nonet. In 1981 speelt hij met improvisator Paul Motian. Tussen 1989 - 1993 speelt Lovano met het John Scofield Quartet wat hem internationaal en nationaal groot aanzien geeft. In 1991 tekent hij bij Blue Note en neemt er meer dan 25 platen op.

Nummers van Joe Lovano