Artiest

Occidental Brothers Dance Band International

  1. Artiestenchevron right
  2. Occidental Brothers Dance Band International
Het avontuurlijke muziekgezelschap Occidental Brothers Dance Band International (OBDBI) uit Chicago maakt dansbare muziek uit Centraal- en West-Afrika vertolkt, met name Congolese rumba, Ghanese highlife en jazz en rock met Afrikaanse invloeden.
In Chicago ontstond het avontuurlijke muziekgezelschap Occidental Brothers Dance Band International (OBDBI), dat dansbare muziek uit Centraal- en West-Afrika vertolkt, met name Congolese rumba, Ghanese highlife en jazz en rock met Afrikaanse invloeden.

Coverband

De Amerikaanse bandleider en gitarist Nathaniel Braddock – een veteraan uit de indie-rockscene van Chicago – hoorde als kind Afrikaanse gitaarmuziek op de radio en was verkocht. Later woonde en studeerde hij een tijdlang in Ghana, en eenmaal terug richtte hij de band Occidental Brothers op. Aanvankelijk begon de band met het spelen van covers van Congolese bands als Mwenda Jean Bosco, Franco en Les Bantous de la Capitale, maar ontwikkelde langzamerhand ook steeds meer eigen repertoire.

High-life

Na die eerste periode ging Braddock in zee met de Ghanese zanger/trompettist Kofi Cromwell en drummer Asamoah Rambo (beiden bekend van de Western Diamonds) en sloeg met hen de weg in van de highlife-muziek. Omdat Cromwell voor een lange periode terug naar Ghana moest, was Braddock gedwongen een nieuwe leadzanger te vinden. Toevallig had Braddock ten tijde van de Amerikaanse presidentsverkiezingen de internet-hit Obama Ubarikiwe voor kandidaat Barack Obama (die zowel roots in Chicago als in Afrika heeft) gemaakt. Dat had hij gedaan samen met Samba Mapangala. De Congolese zanger woonde decennialang in Kenia en was daar gevierd bandleider van de Lingala-groep Virunga. Mapangala, met zijn prettige hoge vocalen, was precies de persoon die Occidental Brothers nodig had. De band speelt zowel Mapangala’s nummers als eigen repertoire. Jazzsaxofonist Greg Ward, gitarist Antonio Carella, drummer Makaya McRaven en de Puerto Ricaanse bassist Josh Ramos maken de nieuwe line-up van het ensemble compleet.

Bezetting

Nathaniel Braddock gitaarAntonio Carella gitaarJosh Ramos basGreg Ward altsaxofoonMarcus Evans drumsSamba Mapangala zangbron: www.musicmeeting.nl