Artiest

James Taylor

  1. Artiestenchevron right
  2. James Taylor
Amerikaanse singer/songwriter die in zijn thuisland zo'n veertien hits heeft gescoord, waaronder de nummer 1-hit 'You've Got A Friend' (1971). James Taylor is van 1972 tot en met 1983 getrouwd met Carly Simon. Veel muzikanten noemen James Taylor als een groot voorbeeld. Zo ook 'onze' Ilse DeLange.

James Taylor is een man uit een andere tijd. Samen met ondermeer Joni Mitchell, Jackson Browne, Carole King en Cat Stevens maakte hij begin jaren 70 grote indruk met ambachtelijk geschreven luisterliedjes. Maar met Taylor was iets aan de hand; zijn stem greep je bij de keel.

Warm

Die uitnodigende, enigszins lijzige, sonore stem raakte bij veel mensen een gevoelige snaar. Taylor is nog altijd die intelligente, bedachtzame en warme man. Precies dat wat hij op foto's en tijdens zijn optredens uitstraalt. Hij maakte in de jaren 70 privé een moeilijke periode door, maar verloochende nooit zijn kenmerkende stijl. De man uit North Carolina is vooral de laatste jaren erg productief en het album Covers dat vol staat met zijn favoriete songs, was eind 2008 zijn laatste uiting.

Gitaar

Taylor is een superster maar wel een beetje tegen wil en dank. 'Ik heb veel goede vrienden zoals Neil Young en Bob Dylan. Zij zeggen allemaal dat ze de poespas rondom hun persoon haten, maar ik weet wel beter. Zij gedijen in het licht, ik gedij slechts met mijn gitaar in mijn hand.'