Artiest

John Engels

  1. Artiestenchevron right
  2. John Engels
Nu op NPS Output online: een dag uit het leven van jazzdrummer John Engels. In een documentaire van Jan Kelder zien we John Engels tijdens een masterclass, een jamsessie, een concert en thuis in Amsterdam. Bekijk de documentaire! (40 min.)
John Engels jr. komt uit een gezin van slagwerkers. Zijn vader, grootvader, een oom, twee broers, een zus en hijzelf lijden allemaal aan, zoals hij het zelf noemt, de Engelse ziekte. Als klein kind slaat hij al op alle beschikbare potten en pannen. In 1953 debuteert Engels bij het trio van Pia Beck en schnabbelt hij in Duitsland met de Surinaamse saxofonist Kid Dynamite. Later is John Engels hét kloppend hart van The Diamond Five, Boy's Big Band en het trio Louis van Dijk.Ook internationaal is John Engels ongekend populair. Amerikaanse toppers als Stan Getz, Dizzy Gillespie en Chet Baker hebben altijd aan gegeven graag met Engels te willen spelen. Zelf beschouwt John Engels de twee concerten die hij gaf in Japan in 1987 samen met Chet Baker, als het hoogtepunt in zijn carrière.Deze  bijna zeventigjarige diehard jazzmuzikant is één met zijn muziek. Als het aan de meester zelf ligt, zou hij het liefst tijdens het spelen van de blues, achter het drumstel sterven.

Nu online: een dag uit het leven van jazzdrummer John Engels

. In een documentaire van Jan Kelder zien we John Engels tijdens een masterclass, een jamsessie, een concert en thuis in Amsterdam. Het is een speciale versie, met minder archiefmateriaal, maar niet eerder uitgezonden muziek en interviews. Oorspronkelijk uitgezonden op 16 februari 2005; herhaling: 19 februari 2006.