Artiest

Elisabeth Vatn - Piper on the Roof Ensemble

  1. Artiestenchevron right
  2. Elisabeth Vatn - Piper on the Roof Ensemble
Noorse doedelzakspeelster geeft aan de Noordse doedelzak tradities een contemporaine makeover.
Elisabeth Vatn is een Noorse doedelzakspeelster die speelt op een Zweedse doedelzak.

Doedelzak

Vatn gebruikt voor haar muziek vaak klassieke of traditionele werken die zij vervolgens volledig bewerkt tot eigentijdse stukken vol invloeden uit jazz, new age, blues en electronica. In sommige van haar tracks spelen de doedelzak de onbetwiste hoofdrol, maar in andere nummers maken deze instrumenten deel uit van een groter muziekcollage. Naast de Zweedse doedelzak bespeelt Elisabeth Vatn ook andere instrumenten zoals Middeleeuwse fluiten, harmonium en klarinet.

Ontwikkeling

Elisabeth Vatn is opgeleid als klassiek pianiste. Tijdens een verblijf in Macedonie in 1993 ontdekte ze de doedelzak. Terug van het verblijf ontdekte ze dat Scandinavie ook doedelzakken heeft. ZIj dook vervolgens compleet in de geschiedenis en de muzieliteratuur van de Noordse doedelzak. Zij is momteel een van de weinigen die zich professioneel met het instrument bezig houden.

Piper on the Roof

In 2009 verscheen het album Piper on the Roof. Vatn speelde hierop samen met het 9/koppige Piper on the Roof Ensemble. Daarvoor bracht Vatn meerdere albums uit, waaronder een cd waarop ze werken van componist Olivier Messiaen speelt op piano.