Artiest

Green Lizard

  1. Artiestenchevron right
  2. Green Lizard
Winnaars van de Grote Prijs van Nederland hebben nog nooit voor muzikale aardverschuivingen gezorgd. Uitzondering is de grunge band Green Lizard. Met debuutalbum Identity en de opvolger Newborn maken zij zich zo populair, dat festivals als Pinkpop ze maar al te graag op de line-up hebben.

De broertjes Tjong Ajong (Remi, Willy en Brian) komen uit een muzikaal gezin. In 1994 richten ze Green Lizard op. Cliff Jansen en Ralph Durgaram vullen het trio aan. Twee jaar later vindt er een bandwissel plaats: Roeland Uijtdewilligen en Jan-Jaap Onverwacht worden de nieuwe drummer en basgitarist. Eind 1996 wint Green Lizard de Grote Prijs van Nederland.

De jonge band neemt de tijd en brengt niet meteen een album uit. Wel verschijnt er een e.p., getiteld The Nine E.P. Jack Endino (van o.a. Soundgarden en Nirvana) produceert de mini-cd. De kritieken zijn goed. Zo'n vier jaar na het winnen van de Grote Prijs van Nederland brengt Green Lizard het debuutalbum Identity uit. De aandacht voor de band komt langzaam op gang...

Voor Pinkpop 2000 zit Green Lizard op de reservebank. Maar wanneer Anouk afzegt, is de band nog niet verzekerd van een plekje op het programma. Pas wanneer ook Moloko afbelt, mag Green Lizard invallen. Het optreden is overweldigend. De jongens spelen de tent plat en de aandacht voor Green Lizard is eindelijk getrokken. De single 'Turn Around' wordt opnieuw uitgedraaid en verschijnt op de playlist van 3FM. Een jaar later staat Green Lizard, na Limp Bizkit, op nummer 2 van het verlanglijstje van de Pinkpopbezoekers.

De band staat in 2001 wederom op het festival. Inmiddels zijn de jongens op tournee door Europa geweest, als voorprogramma van The Gathering en de single 'Autumn' heeft de nodige radioaandacht gekregen. De verwachtingen zijn hooggespannen en all eyes are on Remi. De zanger is net geopereerd aan zijn stembanden. Het optreden is wederom een daverend succes. Begin 2002 ontvangt Green Lizard een aanmoedigingsprijs: de Zilveren Harp. Tijdens het gala spelen de jongens een nieuw nummer: 'Erase You'. Het is terug te vinden op het tweede album van de band, Newborn, dat later dat jaar verschijnt.

Niemand minder dan Henry Rollins levert een gastbijdrage. De eerste single van Newborn is 'Wrong'.De opvolger gaat de band zelf produceren en wordt gemixt door de Amerikaan Clif Norrell (o.a. No Doubt, Faith No More, Weezer) in Los Angeles. De plaat wordt eind september 2005 verwacht en wordt voor de eerste keer in heel Europa uitgebracht. Daarna zal de band uitvoerig touren in Nederland, maar ook door Europa.