Artiest

King Curtis

  1. Artiestenchevron right
  2. King Curtis
Een tenor-saxofonist die in de jaren vijftig als sessiemuzikant naam voor hemzelf maakt, zo speelt hij onder andere met The Coasters. Curtis speelt een variëteit aan stijlen waaronder rhythm & blues, rock’n’roll, soul en jazz. Met zijn ‘Memphis Soul Stew’ scoort hij een grote hit. De saxofonist overlijdt in 1971 na een steekpartij.

De van oorsprong Texaanse muzikant is prominent te horen op platen van de Amerikaanse groep The Coasters. Met name zijn spel op het nummer ‘Yakety Yak’ is uit die periode een groot succes. Hij neemt daarnaast ook muziek op met Buddy Holly.

Aretha Franklin

Als soloartiest brengt hij gedurende de jaren vijftig en zestig vele singles uit, maar als hij in 1965 bij Atlantic Records tekent, verschijnt vervolgens zijn bekendste single: ‘Memphis Soul Stew’. Hij leidt daarnaast Aretha Franklin’s band The Kingpins en is ook actief als producer voor Atlantic Records. Zijn loopbaan lijkt voorspoedig te verlopen wanneer hij in 1971 voor zijn appartement in New York wordt doodgestoken door een drugsverslaafde. In 2000 wordt hij posthuum geeërd met een plaatsje in de Rock ’n Roll Hall Of Fame.

Nummers van King Curtis