Artiest

Fatboy Slim

  1. Artiestenchevron right
  2. Fatboy Slim
Norman 'Jacker-Of-All-Genres' Cook, heeft al een waslijst aan succesvolle projecten op zijn naam staan wanneer hij in 1996 zijn eerste single uitbrengt onder de naam Fatboy Slim.

Cook is onder andere bassist bij The Housemartins, een van de oprichters van de pretfunk-band Freakpower en onder de naam The Mighty Dub Katz brengt hij de hit 'Magic Carpet Ride' uit. Bovendien is Cook een van de schrijvers voor de acid-house formatie Pizzaman met o.a. de hit 'Sex On The Streets'.

You've Come A Long Way, Baby

Normans eerste Fatboy Slim-album is Better Living Through Chemistry (1996), maar echt succesvol wordt hij met You've Come A Long Way, Baby. In 1998 bestormt hij alle Europese hitlijsten met de singles 'The Rockafeller Skank', 'Gangster Trippin'' en 'Praise You'.

Pauze

Na een uitputtende promotour maakt hij eind 1998 bekend zijn project voor onbepaalde tijd in de ijskast te zetten, omdat hij zich eerst wil storten op nieuw werk van Freakpower en de nooit afgemaakte debuut-cd van The Mighty Dub Katz. In de tijd dat hij zich terugtrekt uit de muziekwereld trouwt hij met Zoë Ball, een bekende Engelse TV-presentatrice. 

Halfway Between The Gutter And The Stars

Maar nieuwe muziek maken onder de naam Fatboy doet hij ook, het album Halfway Between The Gutter And The Stars komt uit in oktober 2000. Op dit album staat onder andere 'Sunset (Bird Of Prey)', een bewerking van het nummer van The Doors. Fatboy Slim oogst veel lof in de muziekwereld over deze sample. (Jim Morrisson, de zanger van The Doors, staat namelijk te boek als 'onsamplebaar'). Het derde album klinkt een stuk donkerder dan het debuut, en wellicht ook wat minder vernieuwend. Roddels gaan rond dat Fatboy Slim zijn beroemde gevoel voor hitgevoelige muziek aan het kwijtraken is. Hij maakt daarna nog in 2004 het album Palookaville, en in 2006 komt de verzamelaar The Greatest Hits: Why Try Harder uit.

The BPA

Cook besluit in 2008 om zijn alterego Fatboy Slim met pensioen te sturen en gaat verder onder de naam The BPA (Brighton Port Authority). Onder die artiestennaam brengt hij in 2009 het album I Think We're Gonna Need A Bigger Boat uit. Voor die plaat werkt hij samen met onder meer Iggy Pop, David Byrne en Talking Heads.

Eat Sleep Rave Repeat

Aan het einde van de Zeroes besluit Norman om zijn alterego Fatboy Slim toch weer te gaan gebruiken. Samen met David Byrne brengt hij in 2010 het album Here Lies Love uit. In het najaar van 2013 duikt Fatboy de studio in met Riva Starr en Beardyman. Het resultaat: 'Eat Sleep Rave Repeat'. De track wordt eind 2013 een hit als Calvin Harris het nummer remixt. 'Eat Slape Rave Repeat' wordt tevens het anthem van 3FM Serious Request 2013 in Leeuwarden.