Artiest

Vampire Weekend

  1. Artiestenchevron right
  2. Vampire Weekend
Vampire Weekend ontstaat in 2006 als de vier bandleden bezig zijn met het afronden van hun studies. Nog geen twee jaar later tekenen ze een contract bij XL Records en begin 2008 verschijnt hun titelloze debuutplaat. Een jaar later komt de opvolger Contra uit, dat een enorm succes wordt.

De indie-rockband uit New York ontstaat in 2006. De vier bandleden leren elkaar kennen op Columbia University. Zanger Ezra Koenig en drummer Chris Tomson spelen voor Vampire Weekend al samen in de comedy-rap band "L'Homme Run".

Naam

Aan het eind van hun studietijd richten ze, met studiegenoten Rostam Batmanglij op toetsen en tweede stem en Chris Baio op bas, Vampire Weekend op. De naam komt van de gelijknamige amateur film die de zanger in het begin van zijn studietijd heeft gemaakt. De film draait om een jonge Ezra, die in de film het gevecht aan gaat met vampieren in enge maskers.

Debuut

Ze brengen in eigen beheer een EP uit. Verschillende Amerikaanse muziekblogs pikken de band op en dat draagt voor een groot deel bij aan de hype rond Vampire Weekend. Ze tekenen een contract bij XL Records waar ze eerst de EP Mansard Roof uitbrengen. Hun titelloze debuutalbum verschijnt begin 2008.

Contra

Na een kleine twee jaar brengt Vampire Weekend het met Afrikaanse ritmes overlopende Contra uit. Maanden voor de release start de band een online viralcampagne en sluit deze af met de plaatsing van de song 'Horchata' als gratis download op hun website. De Afrikaanse invloeden in de indiemuziek is ook te horen in de officiële singles van Contra, 'Cousins' en 'Giving Up The Gun' en de zomervakantiesingle 'Holiday'.

Succes

Zeker in de VS, maar ook daarbuiten, worden de singles stuk voor stuk hits en het album vliegt ook over de toonbank. Zo wordt Vampire Weekend ineens een grote naam in de muziekwereld. Terwijl het succes blijft komen, brengt de band in oktober 2010 de vierde single van Contra uit: 'White Sky'.