Artiest

Bing Crosby

  1. Artiestenchevron right
  2. Bing Crosby
Bing Crosby is geboren op 3 mei 1903. Hij is zonder twijfel de meest populaire en invloedrijke zanger en acteur van de eerste helft van de twintigste eeuw. Zijn carrière duurde van 1922 tot aan zijn dood op 14 oktober 1977.

Half miljard platen!

Vanaf het einde van de jaren ’20 tot aan het midden van de jaren ’50 domineert hij de entertainment wereld. Er zijn meer dan een half miljard platen van hem in omloop en hij is de meest populaire radio-ster aller tijden. 

Breed repertoire

Crosby repertoire is opgebouwd uit show-tunes, filmmuziek, country & western, religieuze hymnen, etnische ballads (vooral Ierse en Hawaiiaanse), jazz en swing. Op elk genre drukt Crosby zijn eigen stempel, waarmee hij vele verschillende publieksgroepen weet te bereiken. 

Working Class Hero

Zijn populariteit heeft hij voor een groot gedeelte te danken aan zijn persoonlijkheid. Hij is vertegenwoordigd de gewone Amerikaanse man. Hij is the ‘workingclass hero’ van de jaren ‘30, ‘40 en ‘50. 

Jeugd

Bing Crosby is geboren als Harry Lillil Crosby in Tacoma, Amerika op 3 mei 1903. Hij wordt door zijn ouders aangemoedigd te gaan zingen. Hij begint op de middelbare school in een jazz band te zingen. Naast het zingen is hij actief als drummer. Tijdens zijn collegeperiode zingt en drumt hij bij de groep the Musicaladers. 

Los Angeles

Deze groep stopt in 1925, maar Crosby is vastberaden om in de muziek business te blijven. Samen met voormalig bandleider van the Musicaladers, Al Rinker vertrekt hij naar Los Angeles om het daar te gaan maken. Ze spelen daar een tijdje en worden dan ingehuurd door Paul Whiteman, bandleider van de meest populaire jazz band van het land. 

The Rhythm Boys

Crosby gaat vormt samen met Rinker, Whiteman en pianist/componist Harry Barris the Rhythm Boys. Ze worden al snel de populairste act van de Paul Whitemans Orchestra. De Rhythm Boys nemen naast enkele nummers voor de Paul Whiteman Orchestra ook zelf enkele nummers op. 

Solo-carrière

Crosby neemt in 1930 zijn oudere broer Everett in dienst als manager en hij begint een solocarrière. Hij begint in 1931 deze solocarrière bij Brunswick Records. Aan het einde van het jaar heeft hij al enkele grote hits op zijn naam staan waaronder ‘Just One More Cange’ en ‘At Your Command’.Ook speelt hij dat jaar in drie films en heeft hij een eigen radioprogramma bij CBS. In de jaren ‘30 groeit hij op het gebied van muziek, radio en film uit tot een van de populairste artiesten van zijn tijd. 

Decca Records

Hij neemt in dat jaar een van zijn grootste hits tot dan toe op getiteld, ‘June In January’. Hij stapt over van Brunswick Records naar het Britse Decca Records. In het midden van de jaren dertig krijgt hij een radioshow bij NBC. Dit programma duurt tot in de jaren ’40. Als nieuwe songwriter wordt John Scott Trotter aangetrokken. 

White Christmas

Na vele succesnummers bereikt de carriere van Crosby in de oorlogsjaren zijn hoogtepunt. Zijn grootste hit scoort hij in 1941 met ‘White Christmas’, dat geschreven is door Irving Berlin voor de film Holiday Inn. Het nummer wordt op Kerstdag 1941 voor het eerst gespeeld in Bing’s radioshow. Het nummer wordt in oktober van het jaar 1942 uitgebracht en blijft de rest van het jaar op nummer 1. De twintig jaren die volgen wordt het lied elk jaar weer met Kerst van stal gehaald en zo wordt het het meest verkochte nummer aller tijden tot in 1997 Elton John’s ‘Candle In The Wind’ die rol op zich neemt. Het nummer werd meer dan 30 miljoen keer verkocht. 

Opkomst van de rock 'n roll

Crosby blijft ook na de Tweede Wereld oorlog populair. Maar toch wordt zijn populariteit minder vanaf de jaren ’50 door de opkomst van de rocknroll. In 1948 scoort Crosby zijn laatste nummer 1 hit met ‘Now Is The Hour’. 

Hartaanval

Hij gaat meer optreden met andere bands en artiesten en maakt weer meer jazz-georienteerde albums. Hij maakt vanaf de jaren ’60 steeds minder films en neemt steeds minder nummers op. Maar Bing blijft nog wel optreden tot 1977. Op een vakantie in Spanje krijgt Bing Crosby tijdens een partijtje golfen op 14 oktober 1977 een hartaanval waaraan hij overlijdt.