Naar homepage
Artiest

Jimi Tenor

  1. Artiestenchevron right
  2. Jimi Tenor
De Finse Jimi Tenor maakt (o.m. met zijn Big Band) authentieke bigband-muziek in de traditie van Sun Ra vermengt met samples en elektronische 'beats'.
De Fin Jimi Tenor (echte naam Lassi Lehto) is bijna net zo extravagant als zijn grote voorbeeld Sun Ra. In 1994 had de toetsenist een technohit met het nummer Take Me Baby en zijn eerste cd nam hij op in zijn keuken. Jimi Tenor (Lahti, 1965) is een grote naam uit de Finse techno- en dance-scene, maar zijn muziek als dance omschrijven is toch wel een grove beperking. Met zijn Jimi Tenor Big Band vermengt hij authentieke bigband-muziek in de traditie van Sun Ra met samples en elektronische 'beats'.

Achtergrond

De één legde de basis voor de afrobeat, de ander vernoemde zich naar zijn lievelingsinstrument en is al jaren een van de meest fascinerende verschijningen in de popwereld. Tony Allen uit Nigeria en Jimi Tenor uit Finland. Het trendsettende Berlijnse afro(funk)label Strut bracht de twee rasmusici bij elkaar, met een plaat en tour tot gevolg. Na ijzersterke cross-overprojecten rond Horace Andy en Ashley Beedle, Amp Fiddler en Sly & Robbie en Mulatu Astatke en The Heliocentrics vormt het verbond tussen Tony Allen en Jimi Tenor het vierde deel uit de Strut-serie Inspiration Information.Tony Allen (Lagos, 1940) - tussen 1968 en 1979 drummer en muzikaal leider van Fela Kuti’s band Africa 70 - is de uitvinder van de ‘beat’ in de afrobeat. Of in de woorden van wijlen Fela: “Zonder Tony Allen zou er geen afrobeat zijn.” Brian Eno omschreef hem als ‘misschien wel de beste drummer die ooit heeft geleefd’.Allen heeft niet stilgezeten na Africa 70. Hij maakte een tiental solo-platen en werkte samen met onder meer King Sunny Adé, Manu Dibango, Damon ‘Blur’Albarn, Air en ons eigen New Cool Collective.Tenorsaxofonist, fluitist, toetenist en zanger Jimi Tenor (echte naam Lassi Lehto, 1965) is op zijn beurt van huis uit jazz-elektronicus, maar overstijgt de laatste jaren met zijn mix van (Prince-)funk, spacejazz, rock, techno en andere electronica alle genres. De muziekavonturier en virtuoos scoorde zelfs een internationale dansvloerhit met de electrostamper Take Me Baby. De laatste jaren hield Tenor zich met zijn internationale band Kabu Kabu intensief bezig met zijn nieuwste passie: de afrobeat.Samen schreven Allen en Tenor negen loeiend hete en moddervette tracks, opgebouwd rond Allens hoekige drumpatronen, als mokerslagen zo strak, ingekleurd met swingende ‘Afrikaanse’ samenzang en de losgeslagen jazz- en electro-jams van Tenor op sax, keyboard, dwarsfluit, marimba en wat al niet meer. MC Allonymous - ook aanwezig bij het optreden - zorgt voor soulvolle, spoken words. Zonder meer de meest sexy sound uit de huidige afrobeatrevival. Koning Fela zou trots zijn.Bezetting tijdens de Music Meeting 2010:Tony Allen drums zangJimi Tenor toetsen, zang, fluiten, tenorsaxofoonRody Cereyon bas Ilkka Mattila gitaarAkinola Famson percussie, zangEkow Alabi Savage percussie, zangDaniel Allen Oberto trompet, percussieAllonymous MC rapstekst: www.musicmeeting.nl