Artiest

Jeannie C. Riley

  1. Artiestenchevron right
  2. Jeannie C. Riley
Amerikaanse countryzangeres die in 1968 haar eerste en grootste hit behaalt met het nummer ‘Harper Valley PTA’. De opvolgers finishen op aanzienlijk lagere plekken in de lijsten, maar Riley wordt in de Verenigde Staten zoiets als een fenomeen inclusief rollen in films en televisie-series. Riley blijft - gospel - platen opnemen en optreden gedurende de jaren tachtig en negentig.
De eerste schreden op het muzikale pad willen niet zo vlotten. Onder de naam Jean Riley neemt de Amerikaanse zangeres een weinig succesvolle single op. Wanneer haar manager haar voorstelt aan producer Shelby Singleton keert het tij behoorlijk. ‘Harper Valley PTA’ wordt in 1968 een gigantische internationale hit. In de Verenigde Staten belandt het nummer tegelijkertijd op nummer 1 in de pop- en countrylijsten. Ze is de eerste vrouwelijke artiest die dat lukt en wint onder andere een Grammy Award.

Gospel

Grootschalig succes wil daarna niet meer lukken, maar Riley blijft een populaire artieste. Als zogenaamd Born Again Christian richt ze zich vanaf de jaren zeventig voornamelijk op Gospelmuziek. Met een nieuwe band - Red River Symphony - en een eigen platenlabel genaamd God’s Country blijft ze de decenna daarna een populaire zangeres. Gedurende de jaren negentig wordt Riley getroffen door een ernstige depressie, waar ze uiteindelijk toch weer bovenop komt.

Nummers van Jeannie C. Riley