Artiest

The Everly Brothers

  1. Artiestenchevron right
  2. The Everly Brothers
Amerikaans duo bestaande uit de broers Don en Phil Everly, dat een begrip is in de geschiedenis van rock & roll. De Everly Brothers scoren tussen 1957 en 1984 maar liefst dertien Top 10-hits.

Radioshow

Isaac Donald ‘Don’ Everly wordt op 1 februari 1937 als Isaac Donald Everly geboren in Brownie, Kentucky. Zijn broertje Phillip ‘Phil’ Everly komt op 19 januari 1939 ter wereld in Chicago, Illinois. Don en Phil zijn de zoons van Ike Everly en Margaret Embry, twee door midden Amerika reizende countrymuzikanten die hun kinderen van jongs af aan vertrouwd maken met muziek. Er wordt heel wat muziek gespeeld en afgezongen in huize Everly. In 1945 verhuist het gezin naar Shenandoah, Iowa, waar vader Ike een baan krijgt bij een plaatselijk radiostation. Binnen de kortste keren treedt de hele familie Everly op in vaders’ radioshow. Don is dan pas acht jaar oud en Phil nog maar zes.  De wekelijkse Everly Family Show wordt een begrip, eerst in Iowa en later ook in Indiana en Tennessee waar de familie naar toe verhuist.

Elvis 

Vader Ike stimuleert zijn zoons om gitaar te spelen. Op aanraden van moeder Margaret verruilen de tieners Don en Phil het platteland voor de grote stad. Eenmaal in Nashville leidt een ontmoeting met Chet Atkins tot het eerste plaatje van Don en Phil. Als de Everly Brothers nemen zij in 1956 het liedje 'Keep A Lovin’ Me' op, maar de single wordt geen succes. Dat gebeurt wel met de volgende single 'Bye Bye Love', een door Elvis Presley afgekeurd liedje waarmee de Everly Brothers in het voorjaar van 1957 hun eerste grote hit weten te scoren. Uiteindelijk bereikt 'Bye Bye Love' een tweede plaats in de Amerikaanse charts. Ook elders in de wereld wordt het nummer een geweldig succes.    

Hits

Met behulp van producer Archie Bleyer en het liedjesschrijvende echtpaar Boudleaux en Felice Bryant volgt een serie van grote hits, waaronder 'Wake Up Little Susie', 'All I Have To Do Is Dream', 'Bird Dog', 'Till I Kissed You', 'Let It Be Me' en het door Roy Orbison geschreven 'Claudette'. In 1960 sluiten de Everly Brothers een platencontract met het jonge Warner Bros Records. Het eerste succes voor hun nieuwe platenmaatschappij laat niet lang op zich wachten. Met het door henzelf geschreven 'Cathy’s Clown' scoren de Everly Brothers in het voorjaar van 1960 hun derde Amerikaanse nummer 1-hit.  Meer hits volgen, waaronder 'Lucille', 'Ebony Eyes', 'Crying In The Rain', 'That’ll Be The Day', 'Price Of Love' en het ook in ons land erg succesvolle 'Temptation'.

Bergafwaarts

Nadat zij in 1965 nog een Nederlandse hit scoren met 'Love Is Strange' lijkt het succes over te zijn. Ook de elpee Two Yanks In England uit 1966, een plaat die het duo opneemt met The Hollies, brengt daar geen verandering in. Hetzelfde geldt voor Roots uit 1968, een prestigieus project met oude radiofragmenten en countryklassiekers.  Belangrijke reden van het gebrek aan succes is de levensstijl van Don Everly, die het vanwege zijn drank- en drugsverslaving vaak laat afweten waardoor het met hem en de carrière van de Everly Brothers  steeds verder bergafwaarts gaat.  In 1973 is Phil Everly het zat. Tijdens een optreden smijt hij zijn gitaar op de grond, wandelt boos het podium af en verbreekt de muzikale relatie met zijn broer Don. Beiden vervolgen hun eigen weg, zij het met weinig succes. 

Reünie

Na de dood van hun vader Ike komt het in 1983 tot een onverwachte verzoening tussen beide broers. De Everly Brothers geven een paar geweldige reünieconcerten in de Royal Albert Hall, bijgestaan door onder andere gitarist Albert Lee. Er komt zelfs een elpee uit, die het vooral in Europa erg goed doet. Als gevolg daarvan besluiten  de Everly Brothers om met de Britse producer Dave Edmunds een gloednieuwe plaat te maken, getiteld EB 84.  Met het van die elpee afkomstige 'On The Wings Of A Nightingale', dat speciaal voor hen wordt geschreven door Paul McCartney, scoren de Everly Brothers een gigantische wereldhit.

ArenA

Jammer genoeg zet het succes zich niet door op de volgende albums van de Everly Brothers, waarvan de laatste in 1988 wordt uitgebracht.  Tussendoor verlenen de Everly Brothers nog hun vocale medewerking aan het legendarische album Graceland van Paul Simon. In 1990 neemt Phil Everly een duet op met de Nederlandse zanger René Shuman. In 1994 wordt de bewerking die hij met Cliff Richard opneemt van 'All I Have To Do Is Dream' een hit in Engeland. Zo heel af en toe treden de Everly Brothers nog op, zoals in 2004 wanneer de broers als gast optreden tijdens het concert dat Simon & Garfunkel in de Amsterdam ArenA geven. Het publiek reageert bijzonder enthousiast.

Overleden

Op 3 januari 2014 overlijdt Phil Everly op 74-jarige leeftijd als gevolg van aandoeningen aan zijn luchtwegen.