Artiest

Deee-Lite

  1. Artiestenchevron right
  2. Deee-Lite
Deee-lite staat voor camp, kitsch, extravaganza en scoort wereldwijd één hit: 'Groove Is In The Heart' (1990).

Het regime van de koude oorlog overheerst wanneer de jonge Super DJ Dmitry Brill de Russische dienstplicht ontvlucht door met zijn ouders naar New York te verkassen. Op een bankje in een park ontmoet hij daar de bijzondere Lady Miss Kier en het is liefde op eerste gezicht. Miss Kier is moeilijk over het hoofd te zien. De dame in kwestie valt behoorlijk op met haar knalrode Lady Penelope kapsel, plateauzolen en een garderobe uit de jaren zestig en zeventig bestaande uit voornamelijk felgekleurde catsuits. 

Deee-lite

De extravagante Amerikaanse modeontwerpster en de Russische DJ stappen niet lang daarna het huwelijksbootje in. In verschillende hippe en trendy podia van het New Yorkse nachtleven treedt het tweetal samen met een DJ act op. Het is in één van deze nachtclubs dat de Japanse Towa Towa hen voor het eerst hoort. Ook hij is DJ (alias DJ Towa Tei), komt uit Tokio en weet alles van computers en andere elektronica. Het klikt onmiddellijk tussen dit stel extravagante muziekliefhebbers. Drie man sterk, ontstaat Deee-lite. De samenwerking begint eigenlijk bij wijze van grap, maar het enthousiasme is zo groot dat het kosmopoliete drietal in 1990 het album World Clique opneemt.

Succes

De negentien nummers tellende plaat blaast de muziekwereld nieuw leven in door de funky combinatie van 70’s disco en catchy house beats. De wereldwijde hit 'Groove Is In The Heart' bezorgt hen de erkenning die zij als baanbrekende artiesten verdienen. Lady Miss Kier, Towa Towa en Dmitry maken vervolgens in 1992 een plaat die veel serieuzer van aard is. Het album - Infinity Within - is door de muzikale omslag en inhoud niet de juiste opvolger. Als DJ Towa Towa dan ook nog besluit solo te gaan onder de naam Towa Tei, is de spirit uit de groep. Met zijn tweetjes maken ze dan nog wel Dewdrops in the Garden maar ze kunnen onmogelijk het succes van hun eerste album overtreffen.

Solo

DJ Towa Towa begint een solo carrière en geeft zichzelf een nieuwe naam: Towa Tei. Hij brengt in 1995 een album uit dat beter ontvangen wordt: Future Listening!. Het laatste album dat uitkomt onder het extravagante vlaggetje van Deee-lite stamt uit 1996’s en heet Sampadelic Relics and Dancefloor Oddities

Nummers van Deee-Lite