Artiest

Tricky

  1. Artiestenchevron right
  2. Tricky
Ticky begint in de jaren ’90 als rapper bij Massive Attack. De band uit Bristol wordt gezien als een van de grondleggers van het triphop genre. Nadat het eerste album van Massive Attack af is, begint Tricky aan zijn solocarrière.
Tricky is de artiestennaam van de in 1968 geboren rapper en producer Adrian Thaws. Hij is in de jaren ’90 onderdeel van Massive Attack en verzorgt een groot deel van de rap op het album Blue Lines uit 1992. Een jaar later brengt hij zijn solo debuutsingle ‘Aftermath’ uit.

Maxinquaye

Rond die tijd ontmoet hij ook de jonge zangeres Martina, waar hij mee blijft samenwerken op al zijn albums die hij onder de naam Tricky uitbrengt. Hij tekent in 1994 een contract bij een platenmaatschappij waarbij hij ook zij-projecten kan uitgeven onder andere namen. Hij brengt zijn debuutplaat, Maxinquaye, in de lente van 1995 uit. Ondanks het gebrek aan airplay komt de plaat op nummer 2 binnen in de Engelse hitlijsten.

Starving Souls

Samen met de Amerikaanse hardcore-rapgroep de Gravediggaz, brengt hij onder de naam Starving Souls de single ‘I Be the Prophet’ uit, afkomstig van Tricky Vs. the Gravediggaz.

Nearly God

Tricky werkt veel samen met diverse artiesten zoals Terry Hall, Björk, Alison Moyet, en Neneh Cherry. Het resultaat heeft hij in 1996 verzameld op het album Nearly God. Datzelfde jaar verhuist hij ook naar New York waar hij gaat werken met een aantal underground rappers.

Remixen

Hij blijft zich bezig houden met andere artiesten en maakt remixen voor artiesten als Elvis Costello, Garbage en Yoko Ono. Er verschijnt nog een soloalbum van zijn hand, Angels With Dirty Faces, in 1998. Daarna volgen er meerdere albums waarop hij samenwerkt met een keur aan verschillende artiesten.

Knowle West Boy

Hij komt in 2008 met het nieuwe album Knowle West Boy, vernoemd naar de buurt (Knowle West) waar hij is opgegroeid.

Nummers van Tricky