Artiest

The White Stripes

  1. Artiestenchevron right
  2. The White Stripes
Amerikaans indie-rockduo uit Detroit dat in 1997 wordt opgericht door Meg White en Jack White. The White Stripes breken  in 2003 internationaal door met het album Elephant en de single 'Seven Nation Army' en besluiten begin 2011 na zes albums te hebben gemaakt uit elkaar te gaan.

The White Stripes klinkt als de naam van een complete band. In werkelijkheid is het veertien jaar lang een duo geweest bestaande uit Jack en Meg White. 

Broer en zus?

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn ze geen broer en zus. Meg wordt geboren als Megan Martha White en Jack als John Anthony Gillis. Het stel trouwt in 1996, maar gaat enkele jaren later weer uit elkaar. Jack heeft daarna Meg's achternaam behouden.

Het begin

Het duo brengt in 1999 hun debuutalbum The White Stripes uit. Een jaar later volgt De Stijl, vernoemd naar de Nederlandse kunstbeweging die een grote inspiratie voor Jack en Meg is geweest bij het bepalen van hun muzikale imago.

Succes

The White Stripes boeken voor het eerst succes bij een groot publiek als ze in 2001 de plaat White Blood Cells uitbrengen. Critici in Engeland zijn laaiend enthousiast en Amerika volgt al snel. Q-Magazine noemt het duo in 2002 "One of the 50 Bands to See Before You Die".

Elephant

Album nummer vier Elephant komt eind maart 2003 op 1 binnen in de Engelse albumlijst en blijft daar vier weken staan. Ook in de Verenigde Staten is het album een groot succes en maakt een entry op nummer 6. 

Seven Nation Army

De single 'Seven Nation Army', de eerste track van de plaat, worden een enorme hit. The White Stripes ontvangen voor het nummer een Grammy voor 'Beste Rock Song'. Van Elephant verschijnen ook de singles 'I Just Don't Know What to Do with Myself' en 'Hardest Button to Button'.

Get Behind Me Satan

Jack en Meg brengen in 2005 hun vijfde album uit, getiteld Get Behind Me Satan. De plaat wordt goed ontvangen en Rolling Stone Magazine omschrijft het succes van het duo treffend: "If you happen to be a rock band, and you don't happen to be either of the White Stripes, it so sucks to be you right now."

Singles

Van Get Behind Me Satan verschijnen 'Blue Orchid' en 'My Doorbell' als single. Voor de laatste ontvangen The White Stripes een Grammy nominatie voor 'Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocals'.

The Raconteurs

Jack White neemt naast The White Stripes ook tijd voor een ander project. Samen met Brendan Benson, eveneens afkomstig uit Detroit, richt hij The Raconteurs op. Benson kent Patrick Keeler en Jack Lawrence van het minder bekende bandje The Greenhornes. Ook zij sluiten zich bij The Raconteurs aan. Ze schrijven de hit ‘Steady, As She Goes’ en brengen in mei 2006 het album Broken Boy Soldiers uit.

Icky Thump

The White Stripes maken begin 2007 bekend dat Icky Thump de naam zal zijn van hun zesde studio-album. De plaat verschijnt in juni 2007. De eerste single heet eveneens 'Icky Thump'. De White Stripes brengen het album in Amerika ook uit op USB-stick.

Breuk

Ondanks dat er even sprake was van een zevende album, komt het daar uiteindelijk nooit van. Naast The Raconteurs start Jack White met nóg een nieuwe band, namelijk The Dead Weather met onder meer zangeres Alison Mosshart. Maar drukte is niet de enige reden voor het stoppen van The White Stripes. Op 2 februari 2011 maken Jack en Meg middels een bericht op de website bekend dat ze willen koesteren wat voor moois ze hebben opgebouwd, en dat The White Stripes voor altijd speciaal moet blijven.