Artiest

Groove Armada

  1. Artiestenchevron right
  2. Groove Armada
Feestmuziek voor trendy 20-plussers met veelbelovende banen in de media. Zo wordt de muziek van Groove Armada omschreven in The Guardian, na het verschijnen van de tweede Groove Armada cd Northern Star. Andere bladen stempelen de muziek als 'een mix van funk , jazz en disco', 'een mix van house met ska en een hevige baslijn', 'de soundtrack van elk aspect van het moderne leven'.

Groove Armada bestaat uit Andy Cato (trombone, keyboards, basgitaar) en Tom Findlay (bas, trompet, keyboards, sampler). Cato komt uit Yorkshire, Engeland. Als kind speelt hij in een brassband en wint zelfs de UK’s Young Jazz Musician of the Year Award.

Andy Cato

Andy luistert zelf naar discomuziek, maar door zijn neef komt de kleine Andy in contact met housemuziek en draait hij al snel in diverse clubs. Hij verhuist naar Londen en richt daar een label op: Skinny Malinky.

Tom Findlay

Findlay brengt zijn jeugd door in Cambridge. Zijn grote hobby is het verzamlen van zeldzame funkplaten. Hij verhuist naar Manchester en is actief als DJ. Ook speelt hij in die periode in de beste funkbands die de stad kent. Tom verhuist opnieuw, deze keer naar Londen. Ook hier gaat hij als dj aan de slag.

Captain Sensual At The Helm Of The Groove Armada

Samen organiseren Tom en Andy jaren ’70 dansavonden in een Londense Club. De avonden krijgen de naam ‘Captain Sensual At The Helm Of The Groove Armada’ mee. De avonden zijn een succes en de twee besluiten onder de naam Groove Armada samen muziek te maken. Northern StarZe trekken zich terug met samplers, sequencers en een keur aan instrumenten en nemen hun eerste album Northern Star op. Het komt in januari 1998 uit op het onafhankelijke label Tummy Touch. Het album krijgt zeer goede kritieken en al snel biedt Pepper Records ze een lucratief contract aan.

Vertigo

De jongens steken opnieuw de koppen en samplers bij elkaar. Het resultaat is Vertigo (1999). De hits van dat album zijn ‘At The River’, 'I See You Baby' en 'If Everyboy Looked The Same'. Door Vertigo wordt Madonna een grote fan van Groove Armada en vraagt het duo een remix van haar single ‘Music’ te maken.

Goodbye Country (Hello Nightclub)

Aan inspiratie geen gebrek bij de heren. Een derde album verschijnt in september 2001 onder de naam Goodbye Country (Hello Nightclub). Nog geen jaar later komen ze met een nieuw album Lovebox (2002). En twee jaar later is het tijd voor een best of album, vol hits en nieuwe nummers.

Soundboy Rock

Soundboy Rock is het volgende studioabum en verschijnt in mei 2007.  Een van de singles is 'Song 4 Mutya (Out of Control)' met zang van ex-Sugarbabe Mutya Buena.

Greatest Hits

De heren vinden het eind 2007 tijd voor een best of update, onder de naam Greatest Hits.  Deze cd wordt begeleidt door de dubbel cd GA10: 10 Year Story een rariteiten collectie ter eren van hun 10 jarig bestaan.