Artiest

Presidents Of The United States Of America

  1. Artiestenchevron right
  2. Presidents Of The United States Of America
Amerikaanse rockband (vaak afgekort tot PUSA) die vooral bekend is van hun hitje ' Peaches' .

Duo

The Presidents Of The United States of America (PUSA in het kort) worden opgericht door jeugdvrienden Chris Ballew en Dave Dederer. In het begin spelen ze als duo, Chris is de zanger en speelt op de 2-snarige bas, Dave verzorgt de achtergrond vocalen en bespeelt de 3-snarige gitaar. Ze spelen veel in hun thuisstad Seattle en bouwen een aardige groep volgelingen op.

Drummer

Pas 2 jaar na de oprichting komt er een drummer bij de groep: Jason Finn. Het trio komt in 1994 met hun eerste, zelfgetitelde, album. Het album wordt goed ontvangen en zet deuren open voor het grote werk.

Pretpunk

De band valt vooral op door hun humoristische insteek. Terwijl stadsgenoten als Nirvana en Alice In Chainsvrij zware, depressieve muziek maken, maken de Presidents opgewekte muziek met een vrij pretpunkerige sound.

Re-release

Het debuutalbum van de band wordt opnieuw uitgebracht, ditmaal bij een grote platenmaatschappij (Columbia). Het wordt een grote hit. Dit komt vooral door singles als ‘Lump’ en ‘Kitty’ die veel airplay krijgen op de Amerikaanse MTV. De single ‘Peaches’ wordt ook in Nederland een kleine hit. Het album behaalt uiteindelijk dubbel platina. Parodieartiest Weird Al Yankovich vervormt ‘Lump’ nog in een nummer over Forrest Gump: ‘Gump’.

Uit elkaar

Een kleine anderhalf jaar na de re-release van The Presidents Of The United States of America verschijnt de opvolger, simpelweg: The Presidents Of The United States of America: II getiteld. Maar in 1997, een jaar na de release van PUSA:II, gaat de band uit elkaar. Chris wil graag meer tijd aan zijn gezin gaan besteden. Er verschijnt nog een album met b-kanten, Pure Frosting getiteld. Al vrij snel gaan er geruchten dat het trio terugkomt, maar ditmaal in samenwerking met een bekende stadsgenoot: Sir ‘I Like Big Butts And I Can Not Lie’ Mix-A-Lot, bekend van het nummer ‘ Baby Got Back’. Dit project komt echter nooit van de grond.

Nieuw materiaal

Uiteindelijk verschijnt er dan toch weer nieuw materiaal, in 2000 ligt Freaked Out And Small in de winkels. De groep heeft de groepsnaam voor dat album afgekort naar The Presidents. De band treedt echter niet meer op.

Toernee

Dit verandert in 2004 als het album Love Everybody uitkomt, overigens weer onder de gewone naam. De reacties op het album zijn goed en de band gaat op wereldtournee, in 2005 wordt ook Nederland aangedaan.In mei 2008 begint de band opnieuw aan een uitgebreide toer. Ze beginnen in Amerika en tijdens de zomer komen ze ook naar Europa waar ze ondermeer op Lowlands staan.

Nummers van Presidents Of The United States Of America