Artiest

Dr. Dre

  1. Artiestenchevron right
  2. Dr. Dre
Dr. Dre kan met zekerheid de Godfather van de gangsta rap scene worden genoemd. De charismatische Amerikaan heeft namelijk overal wel een vingertje in de pap. Noem een succesvolle rap-act uit Amerika en Dr. Dre is er wel op een of andere manier bij betrokken. Als (ex-)eigenaar van het label Death Row, als producer, als artiest, als diskjockey, als vaderfiguur, als geldschieter. Niet voor niets wordt hij de grondlegger van de Los Angeles G-funk (gansterfunk) genoemd.

Als jong eigenwijs mannetje is het in eerste instantie niet de muziek die hem bezighoudt. Hij is lid van diverse bendes en weet een leiderspositie naar zich toe te trekken. Hij begint zijn muzikale carrière op 17 jarige leeftijd met de World Class Wreckin' Cru. Hij stond aan de voet van de West Coast gangster rap in de vroege jaren '80. Zijn eerste producties zijn gevuld met gewelddadige verhalen over het leven als crimineel.

Debuutplaat

In '86 ontmoet hij Ice Cube en de twee gaan nummers schrijven voor Ruthless Records, de maatschappij van ex-dope dealer Eazy-E. Aanvankelijk moet het publiek niets van de muziek hebben, maar Eazy-E zet de groep NWA (Niggaz With Attitude) op (met Dre, Ice Cube, MC Ren en DJ Yella). Dit levert in 1987 een relatief weinig succesvolle debuutplaat op. 

Tweede plaat zorgt voor publiciteit

De tweede plaat uit 1989, Straight Outa Compton, wordt een hit in de underground scene, mede dankzij de distributie van Bryan Turner en zijn Priority Records Label. De plaat staat vol geweldadige, vrouw-onvriendelijke teksten met een uitgesproken haat naar de politie. Het nummer Fuck Tha Police zorgt zelfs voor een FBI onderzoek naar de rapgroep (niet het enige slechte contact dat Dre met de politie zou hebben). Maar die actie zorgt voor wat nodige publiciteit; de radio en MTV draaien de nummers niet. De groep lijkt sterk, maar Ice Cube verlaat de groep wegens financiële onenigheden met Dr. Dre. Hierdoor wordt Dre volledig verantwoordelijk voor de muziek en samen met Suge Knight zet hij Death Row Records op. Zonder dat Dre het weet, bedreigt Knight de manager van NWA met een gun, eisend dat Dre van zijn contract verlost wordt. 

Ontdekking Snoop Dogg

Snel hierna ontdekt Dr. Dre Snoop Doggy Dog (nu Snoop Dogg) via zijn stiefbroer Warren G. Hij gaat direct met hem aan de slag. Snoop Dogg neemt de helft van de raps op de ondertussen legendarische plaat The Chronic voor zijn rekening. Maar grote problemen liggen op de loer. Dr. Dre krijgt al snel genoeg van de agressieve zakenmentaliteit van Knight. Ook het feit dat Knight uitsluitend met de promotie van Tupac Shakur's debutalbum bezig is, zet kwaad bloed bij Dre. In diezelfde periode is Snoop Dogg verwikkeld in een slopende rechtszaak (hij wordt beschuldigd en later vrijgesproken van moord). Dre heeft er genoeg van en verlaat Death Row. Hij richt zijn eigen label, Aftermath, op. Hij verklaart gangsterrap dood.

Moorden in de rapscene

Al snel worden 2Pac en Notorious BIG vermoord, wat een abrupt einde betekent voor de East Coast - West Coast hiphop oorlog. Suge Knight wordt in verband met deze moorden gearresteerd en veroordeeld. Hierna laat Dre drie jaar op zich wachten. In 2001 verschijnt zijn solo album Dr. Dre 2001, waarop Eminem, zijn laatste ontdekking, een bijdrage levert. Sindsdien heeft hij zijn status als hiphop legende bewezen, en produceert hij hit na hit met artiesten als 50 Cent en The Game.

Detox en break

Het langverwachte nieuwe album sinds 2001 met de titel Detox moest uiteindelijk verschijnen in februari 2011. Dit album wordt tevens aangekondigd als het laatste album van Dr. Dre. Helaas lukt het de rapper en producer niet om het album in 2011 nog te voltooien. In november 2011 kondigt hij aan voor onbepaalde tijd te stoppen met het maken van muziek, omdat hij meer tijd wil doorbrengen met zijn familie.