Artiest

Michael Brecker

  1. Artiestenchevron right
  2. Michael Brecker
Michael Brecker is één van de belangrijkste saxofonisten in de jazz/fusion wereld.

Michael Brecker werd geboren in maart 1949 in Philadelphia, PA, USA. Hij overleed op 13 januari 2007 in New York aan leukemie.

Tenorsaxofoon

Brecker was één van de belangrijkste jazzmusici van de jaren '80 en '90 en was een saxofonist met een sterk ontwikkelde techniek uit de John Coltrane-school. Hij begon eerst op klarinet maar ruilde dit instrument later in voor de tenorsaxofoon. In 1969 verhuisde hij naar New York naar broer Randy (trompet) en richtte een van de eerste jazzrockgroepen op, 'Dreams'. In de jaren 1973-74 speelde hij met pianist Horace Silver en drummer Billy Cobham. Later richtten Randy en Michael de formatie 'The Brecker Brothers' op. In de jaren '70 en '80 speelden beide broers op talloze studiosessies van o.a. Funkadelic, Bootsy Collins, Steely Dan, J.Geils Band, en op grote tournees met de groepen van Joni Mitchell, James Taylor en Paul Simon.

Steps Ahead

Na het succes van de 'Brecker Brothers' kwam de groep 'Steps Ahead' - opgericht door vibrafonist Mike Manieri met drummer Pete Erskine, toetsenist Don Grolnick en bassist Eddie Gomez. In 1986 kwam de eerste solo CD uit van Brecker, gevolgd door vier releases op het Impulse label in de daaropvolgende jaren.

Bijzondere opnames

De opnames en het interview met publiek die op deze pagina te beluisteren zijn werden opgenomen op het Koninklijk Conservatorium Den Haag op 21 maart 2003. Brecker speelde hier met een aantal combo's van het conservatorium en met de bigband. Met dank aan Michael Brecker die toestemming hiervoor gaf, de directie van het conservatorium en opnametechnicus Daan van Aalst.

Nummers van Michael Brecker