Artiest

Ann Burton

  1. Artiestenchevron right
  2. Ann Burton
Ann Burton (1933), werd geboren in Amsterdam met de naam Johanna Rafalowicz. Ze begon haar loopbaan als zangeres bij een kwintet in Luxemburg en ontwikkelde zich tot een grote Nederlandse naam in de jazzmuziek.

Billie Holiday

Toen Ann Burton begon met zingen in Luxemburg, deed ze dat vooral in de stijl van Doris Day. Daar kwam verandering in toen ze de platen van Billie Holiday beluisterde. Terug in Nederland sloot ze zich aan bij het trio van Frans Elsen. Ook werkte ze samen met Ramses Shaffy; toen hij zijn "Shaffy Chantant" oprichtte, was Ann een van de eerste die hij als zangeres aantrok. Omdat Ann lang bij dit gezelschap bleef, kreeg ze publieke bekendheid.

Doorbraak

Haar grote doorbraak kwam in 1968 tijdens de samenwerking met producer John J. Vis, met wie ze haar debuut "Blue Burton" maakte, begeleid door het trio van Louis van Dijk. Met John Vis maakte zij ook de albums "Ballads and Burton" en "Ann Burton sings for lovers and other strangers". Het succes liet verder een beetje op zich wachten. Tot 1973, toen veroverde Ann in rap tempo Japan en werd ze bijna net zo populair in dat land als Ella Fitzgerald.

Nummers van Ann Burton