Artiest

Gangbe Brass Band

  1. Artiestenchevron right
  2. Gangbe Brass Band
Traditionele ritmes uit Benin, gecombineerd met jazz invloeden en zang in Afrikaanse talen. Experimenten op ritmisch en melodisch gebied hebben gezorgd voor een nieuw geluid in het Afrikaanse muziekpalet.

Leidraad

Gangbé Brass Band werd in 1994 opgericht in Cotonou. De achtkoppige groep swingt en groovet als een mix van de betere balkan- en Afro-Caribische (brass)bands, mengt stuwende New Orleans-jazz met funky afrobeat, latin en juju- en voodooritmes. Gezongen wordt er in het Fon, waarin ‘Gangbé’ staat voor ‘klank van het ijzer’. Klaterend koper, ooit in Benin geïntroduceerd door het Franse leger, bepaalt dan ook de toon, aangevuld met veel percussie. In 1998 werken ze mee aan een project onder artistieke leider Alougbine Dine, wat een belangrijke rol speelt in hun ontwikkeling. Ze bepalen nu hun artistieke en politieke leidraad en denken na over de waarden die ze willen verdedigen.

Ongewone combinatie

De Gangbé Brass Band stelt zichzelf ten doel de originele Beninse muziek te promoten. Dit resulteert in een combinatie van mix van jazz en traditionele Beninse muziek. De traditionele ritmes worden gecombineerd met jazz melodieën. De groep zingt in de volkstaal over het leven in het algemeen, maar ook over politieke en religieuze zaken.

Avontuur

Dat de achtkoppige groep wel in is voor een avontuur bewees ze eerder met de Franse cross-overband Lo’Jo (Triban) en de Belgische new folkavonturiers Jaune Toujours. Dankzij hen en Yves de la Croix kunnen ze hun eerste album genaamd Gangbé opnemen. Dit betekent het begin van hun eerste internationale tour van 35 concerten; in 1999 en 2000 spelen ze in Europa, Canada en Nigeria. De band ontvangt dan een Benin Golden Award. Daarnaast ontwikkelen ze diverse culturele projecten, waarbij ze bijzondere aandacht vestigen op de Beninse cultuur.