Artiest

Gloria Estefan

  1. Artiestenchevron right
  2. Gloria Estefan
Zangeres die in de jaren tachtig al dé Latijnse diva van de popmuziek was toen ze samen met de Miami Sound Machine hits als 'Conga', '1-2-3-4', 'Anything For You' en 'Rhythm Is Going to Get You' scoorde.

Gloria Estefan wordt in 1957 geboren als Gloria Fajardo in Cuba. Gloria’s vader is bodyguard van president Batista, en als in 1959 Fidel Castro de macht grijpt moet het gezin vluchten voor hun leven. Zoals vele gevluchte Cubanen strijken ze neer in Miami. In 1975 gaat Gloria samen met haar nichtje Merci Murciano zingen bij de Miami Latin Boys, een band die vooral op bruiloften optreed. De groep besluit het nu professioneler aan te pakken en verandert de naam in Miami Sound Machine.

Miami Sound Machine

Hun muziek is een mix tussen pop, disco en salsa en slaat zeer goed aan bij de latino gemeenschap, maar de doorbraak bij het grote publiek laat nog even op zich wachten. In 1980 trouwt Gloria met de toetsenist van de Miami Sound Machine, Emilio Estefan. In 1984 komt de grote doorbraak bij het grote publiek als de single ‘Dr Beat’ in Europa een hit wordt. Een jaar later verschijnt het eerste Engelstalige album van de groep, Primitive Love genaamd. Het album wordt een geweldig succes, mede door de hitsingles ‘Conga’, ‘Bad Boy’, and ‘Words Get in the Way’.

Gloria

In 1988 verandert de band de naam in Gloria Estefan & Miami Sound Machine en onder die naam komt het album Let It Loose uit. De plaat scoort geweldig en haalt zelfs 3 maal platina in de VS. De singles ‘Rhythm Is Gonna Get You’, ‘Can't Stay Away From You’, ‘Anything for You, en ‘1-2-3’ zijn zeer succesvol, ‘Can’t Stand Away From You’ behaalt in Nederland de eerste plek in de hitparade. Bij de volgende plaat, Cuts Both Ways staat alleen Gloria Estefan op het hoesje, het Miami Sound Machine gedeelte vervalt. Met de single ‘Don't Wanna Lose You’ scoort Gloria weer een grote hit.

Ongeluk

In 1990 verdwijnt Gloria een jaar lang uit beeld door een ongeluk. Op een nacht wordt haar toerbus aangereden waarbij Gloria en haar man en kind zwaar gewond raken. Gloria gebruikt het ongeluk als inspiratie voor haar single ‘Coming Out of the Dark’ van het album Into the Light. In 1993 gaat Gloria terug naar haar roots met het Spaanstalige album Mi Tierra, waar ze een Grammy voor het beste Spaanstalige album voor wint. Een jaar later brengt ze een coveralbum uit, Hold Me, Thrill Me, Kiss Me. Haar volgende album (Abriendo) is weer in het Spaans en levert wederom een Grammy op. Het nummer ‘Reach’ van het album Destiny wordt verkozen tot het themanummer van de Olympische Spelen in Atlanta. 

Oscarnominatie

In 1999 probeert Gloria Estefan het ook in de filmwereld met de film Music of the Heart waarin ook Meryl Streep speelt. Voor het themanummer dat ze samen met *N Sync zingt krijgt ze een Oscarnominatie. Voor de single van ‘No Me Dehes De Quere’, van het album Alma Caribeña, krijgt Estefan bij de Latin Grammy Awards een Grammy voor de beste videoclip. In 2003 komt het album Unwrapped dat laat zien dat Gloria Estefan het na al die jaren nog steeds niet klaar is met de muziekwereld.