Artiest

Tim Knol

  1. Artiestenchevron right
  2. Tim Knol
Jonge Nederlandse singer-songwriter uit Hoorn die in 2010 op 20-jarige leeftijd doorbreekt met zijn single 'Silverman Hotel'. Deze is afkomstig van het titelloze debuutalbum dat in januari 2010 uitkomt.

Tim Knol groeit op in Hoorn en wordt mede gevormd door de platenkast van zijn vader. Hij maakt muziek die wordt omschreven als een mengeling tussen 'roots, nedericana en sixties- of seventiesrock'. Uiteindelijk wordt hij een beetje bekend met zijn bandje Be Right Back, maar daarnaast blijft hij ook bezig met kleine soloprojecten.

Samenwerking met Anne Soldaat

Hij hakt in 2009 de knoop door en richt zich vol op zijn solocarrière. Hier komt hij in contact met Anne Soldaat, een meer ervaren Nederlandse gitarist en singer/songwriter en voormalig bandlid van Daryll-Ann. Op Lowlands 2009 tekent hij een platendeal bij Excelsior Recordings en gaat aan de slag met zijn debuutalbum.

Debuutalbum

Anne Soldaat speelt mee op zijn album, maar dat is niet de enige ervaren muzikant die hem bijstaat op zijn titelloze debuutalbum dat in januari 2010 uitkomt. Ook Jacob de Greeuw (Johan) en Jeroen Kleijn (Spinvis, Johan, El Pino & The Volunteers) spelen mee. De eerste single, 'Silverman Hotel', zorgt voor een kleine doorbraak voor de zanger.

Groter en groter

De kleine doorbraak wordt een grote doorbraak, want het album verkoopt goed en zijn volgende singles 'When I Am King' en 'Sam' weten ook airplay te scoren. Het eerstgenoemde liedje is een vrolijk nummer, de tweede een iets heftiger verhaal over ene Sam die de rock 'n roll achterna jaagt en huis en haard verlaat. De vierde single van het album is 'Sounds Familiar'.

Days

Het tweede album verschijnt in mei 2011 voorafgaand aan zijn optreden op Pinkpop in juni. De eerste single van dit tweede album is 'Shallow Water' en komt uit in juli. De tweede single is 'Stay With Me' en de derde is titeltrack 'Days'. Later dat jaar maakt hij bekend een sabbatical in te lassen,  om zo weer toe te komen aan het schrijven van liedjes. Sindsdien is Tim veel bezig geweest met zijprojecten en schreef hij o.a. muziek en commercials.

Soldier On

Het derde album van Knol verschijnt in november van 2013 en heeft de titel Soldier On gekregen.