Artiest

Charles Trenet

  1. Artiestenchevron right
  2. Charles Trenet
Charles Trenet was een van de laatste zangers in zijn soort, een overblijfsel van de periode van voor de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Een Franse Chansonnier die pionier van het moderne Franse lied is geweest.

Kunststudent

Charles is geboren op 18 mei 1913 in Narbonne, Frankrijk. Trenet is oorspronkelijk een kunststudent, maar hij begint te zingen in het begin van de jaren ’20. Trenet componeert en zingt en heeft in 1939 zijn eerste grote hit met ‘Boum’.

Hits

Na de Tweede Wereldoorlog krijgt Trenet internationaal succes en zijn liedjes worden vertaald in het Engels, vaak door Lee Wilson. Zijn grootste succes is het nummer ‘La Mer’, een nummer dat Bobby Darin in een Engelstalige hit omzet als ‘Beyond The Sea’. Andere hits van Trenet zijn ‘Le Soleil A Des Rayons De Pluie’, ‘Il Y Avait Des Abres’, ‘Print A Rio’, ‘Bonsoir Jolie Madame’ en ‘Que Reste-Il De Nos Amours’ beter bekend als de Engelse versie ‘I Wish You Love’.

Doorgaan

Na een lange carrière wil Charles Trenet in de jaren ’70 stoppen en daarom maakt hij eind jaren ’70 een afscheidstournee door Frankrijk. Na deze tour stemt hij in met een tweede afscheidstournee, dit keer door Canada. Hij vindt de ontvangst in Canada echter zo aanmoedigend dat hij besluit om door te gaan met optreden. Hij werkt nog steeds in de jaren ’90. In die periode komen er 4 albums uit van Trenet.

60-jarige carrière

In zijn 60-jarige carrière maakt Trenet ongeveer 850 nummers, en schrijft daarnaast poëzieboeken en novelles. Aan het eind van de jaren ’90 schrijft Trenet nog steeds liedjes. Trenet overlijdt in 2001 op 87-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Hij wordt gecremeerd op de wereldberoemde begraafplaats Père Lachaise in Parijs.

Nummers van Charles Trenet