Artiest

Freddie Redd

  1. Artiestenchevron right
  2. Freddie Redd
Freddie Redd (1928, New York) heeft nooit echt de waardering gekregen die hij zocht, maar hij is een actieve jazz muzikant geweest.

Piano

Freddie begon zich pas als tiener te interesseren voor het maken van muziek. En dat terwijl zijn moeder in een kerkkoor zong en zijn vader (die hij nauwelijks gekend heeft) pianist was. Rond 1946, toen Freddie in het leger zat, begon hij piano te spelen. Toen hij uit dienst kwam, studeerde hij een maand aan Greenwich House Music School, maar hij kreeg zijn eerste jazz gig en ging van school. Daarna freelancte hij een tijd in Club Harlem, in Harlem.

The Connection

De belangrijkste voorbeelden voor Freddie Redd waren Bud Powell en Thelonious Monk. In 1953 ging Redd touren met Cootie Williams, vooral in het zuiden van de VS. Daarna werkte hij met Joe Roland en trad hij op maandagavonden op in Birdland. Nadat hij in 1954 even werkte met Art Blakey, verdween hij van de radar. In 1956 dook hij weer op in Zweden, waar hij tourde met Rolf Ericson en zich vervolgens aansloot bij Charlie Minus's Jazz Workshop. Het echte succes kwam echter toen Redd een rol en de muziek speelde in het toneelstuk "The Connection". Hoewel het optreden in clubs hem bleef trekken, was het theater zijn grootste succes.