Artiest

Ceumar

  1. Artiestenchevron right
  2. Ceumar
Ceumar kreeg bij haar geboorte een prachtige naam. 'Céu' betekent hemel, 'mar' betekent zee. En zo klinkt haar stem ook: eenvoudig en natuurlijk, nooit opdringerig, aards en hemels tegelijkertijd.

Minas Gerais

Zangeres, liedjesschrijver en gitarist Ceumar groeide op in het plaatsje Itanhandu in de Braziliaanse provincie Minas Gerais. Ze vertrok al snel naar Sao Paulo voor een muziekcarrière. Ontdekt door producer Zeca Baleiro bracht ze haar eerste cd 'Dindinha' uit. Door deze cd werd Ceumar bekend als 'de nieuwe parel van de Musica Popular Brasileira'.

Hemel en zee

Ceumar kreeg bij haar geboorte een prachtige naam. 'Céu' betekent hemel, 'mar' betekent zee. En zo klinkt haar stem ook: eenvoudig en natuurlijk, nooit opdringerig, aards en hemels tegelijkertijd. Opgegroeid met de Musica Popular Brasileira (MPB) van grootheden als Chico Buarque en Caetano Velosom, waarin invloeden uit de jazz en soul samensmelten met de meer traditionele samba-stijl, vormt deze nu de proteïne van haar eigen muziek. Ook de muziek van haar geboortestaat Minas Gerais - met name die van Milton Nascimento - was vormend voor de eigen stijl die Ceumar ontwikkelde.

Sao Paulo en Amsterdam

Na een succesvolle carrière in Brazilië verhuisde Ceumar in 2009 naar Amsterdam waar ze ondermeer speelt met de Afrikaanse groep Kokoura en het Nederlandse jazztrio van Mike del Ferro. Het geluid van Ceumars heldere, verfijnde stem en gitaar gaat zeer naturel samen met de muziek van Del Ferro. De openheid van Del Ferro's pianospel, de Braziliaanse swing en stuwende funky drive van drummer Olaf Keus en bassist Frans van der Hoeven vormen een strakke en hechte ondergrond voor een nieuwe benadering van de jazz en de Braziliaanse muziek.

Music Meeting 2011

Beluister de opnames van Ceumar gemaakt tijdens de Music Meeting 2011: Ceumar & Krasz Collective en ook de opnames met het project Balkan meets Brasil met accordeonist Oleg Fateev, percussioniste Simone Sou samen met leden van het Krasz Collective.