Artiest

Millie Jackson

  1. Artiestenchevron right
  2. Millie Jackson
Millie Jackson is een Amerikaanse soulzangeres die vanaf 1972 in drie decennia bijna dertig albums heeft afgeleverd. Ze is met name populair in de jaren ’70 met drie goud bekroonde albums en de hits ‘Ask Me What You Want’, ‘My Man, A Sweet Man’ en ‘It Hurts So Good’.

Stijl van Millie Jackson

Millie Jackson is naast haar liedjes bekend om haar lange, humoristische, soms grove en expliciete verhalen die ze verteld in haar muziek. Ze heeft disco-, soul- en ook countrymuziek gemaakt in haar drie decennialange carrière.

Start carrière

Ze wordt ontdekt in een nachtclub, waar ze de zangeres uitdaagt het beter te kunnen. Een paar jaar later is daar eindelijk haar debuutalbum Millie Jackson. ‘Ask Me What You Want’ en ‘My Man, A Sweet Man’ worden hits in de Verenigde Staten. Muzikaal is het vergelijkbaar met de soulmuziek van Motown en Stax. Maar Jackson onderscheidt zich door haar expliciete en soms pijnlijk eerlijke liedjes.

Tweede album It Hurts So Good

Ook haar tweede album It Hurts So Good is gevuld met haar provocatieve stijl en uitgesproken verhalen over liefde en relaties. ’It Hurts So Good’ wordt de grootste hit van het album.

Kenmerkende grove raps: Caught Up

In 1975 introduceert Millie Jackson haar stijl van grove, rap-achtige teksten. Dit wordt later haar handelsmerk. In de V.S. vinden ze het prachtig, ondanks dat ze geen hits scoort ontvangt ze twee Grammy-nominaties.

Drie keer goud

Ze brengt nog ruim aantal (bijna dertig) albums uit tot de jaren ’90. Commercieel gezien zijn Caught Up (1975), Feelin’ Bitchy (1977) en Get It Out’cha System (1978) het meest succesvol. Deze drie albums behalen de gouden status in de V.S.

In Nederland

In ons land bereikt ze niet de hitlijst met haar singles.