Artiest

Axwell

  1. Artiestenchevron right
  2. Axwell
DJ, producer en platenbaas... Axel Hedfors, beter bekend als Axwell, uit Stockholm is het allemaal.

De Zweed begint zijn carrière in 1990. Als hij samen met Robbie Rivera en Suzan Brittan het nummer 'Burning' (2003) uitbrengt, vergaart hij meer bekendheid. Ook 'Feel The Vibe' van een jaar later doet het goed. Het nummer wordt nog een keer uitgebracht in 2005, maar dan ingezongen door Tara McDonald. In hetzelfde jaar scoort Axwell opnieuw een hit met 'Watch The Sunrise'.

Remixen

Behalve eigen nummers, is ook de samenwerking met andere artiesten succesvol. Hij maakt remixen voor o.a. Usher, Maroon 5, Pharrell William, Bob Sinclair, Madonna en Nelly Furtado. In de tussentijd richt Axwell Axtone op, zijn eigen label.

Axwell X Angello

De housemeester heeft in 2006 een zomerhit te pakken. Samen met zijn maatje Steve Angello brengt hij onder de naam Supermode 'Tell Me Why' uit. Het nummer staat maandenlang in de Nederlandse Top 40. Onder eigen naam brengt hij vervolgens 'I Found U' uit.  Het is één van de platen die in de zomer van 2007 veel gedraaid wordt op Ibiza.

Swedish House Mafia

Vanaf 2008 teamen Axwell en Angello up met Sebastian Ingrosso en vormen zo Swedish House Mafia. Met de nummers 'One (Your Name)' met Pharrell Williams, en 'Miami 2 Ibiza' met Tinie Tempah scoren de mannen gigantische hits. Beide staan op het debuutalbum Until One (2010). 

Tweede album

'Save the World' met de Zweedse zanger John Martin komt uit in 2011 en wordt vijf keer Platinum in Zweden. 'Don't You Worry Child', met dezelfde zanger, blijkt een nóg groter (internationaal) succes. Het tweede en laatste studioalbum van de groep, Until Now, komt uit in 2012. De singles 'Antidote'en 'Greyhound'. Axwell werkt tussendoor nog samen met Flo Rida op zijn vierde studioalbum Wild Ones, twee van de meest succesvolle singles, 'Wild Ones' en 'Let It Roll' zijn een collab tussen de twee mannen.

Afscheid

De zomer van 2012 is geen gelukkig moment voor fans van SHM, de groep kondigt aan het volgende jaar te stoppen. Wel doen ze nog hun 'One Last Tour'. In dat jaar brengt Axwell drie hitsingles uit: 'Center of the Universe', 'I Am' met Sick Individuals feat Taylr Renee en 'Roar' met Sebastian Ingrosso, voor de film Monsters University.

Axwell Λ Ingrosso

De samenwerking van SHM loopt niet helemaal dood. Axwell en Ingrosso vinden elkaar en gaan samen verder onder de naam Axwell Λ Ingrosso. Hun eerste EP heet X4 en bevat onder andere 'We Come, We Rave, We Love', een nummer dat ook al gespeeld werd met Swedish House Mafia op hun laatste tour. De vierde single die uitgebracht wordt door de heren heet 'Sun Is Shining', het wordt de eerste nummer 1 hit voor de heren sinds 'Don't You Worry Child' (nog samen met Angello). Axwell brengt ondertussen ook nog solo muziek uit. Zijn nummer 'Barricade' verschijnt op de debuutplaat van Axwell Λ Ingrosso: More Than You Know. Dit album komt uit eind 2017 en bevat ook het langverwachte nummer 'Dreamer'.