Artiest

Firefall

  1. Artiestenchevron right
  2. Firefall
Amerikaanse country/rockband uit Boulder, Colorado die in de jaren ’70 wordt opgericht door de gitaristen Rick Roberts (ex-Flying Burrito Brothers) en Jock Bartley. Het titelloze debuut slaat meteen aan, waarna de groep - middels tournees met o.a. Fleetwood Mac en The Band - snel richting een commerciele doorbraak gaat. Ook de opvolgers zijn succesvol, maar de groep brandt begin jaren ’80 op.

Solocarrière

Gitarist Rick Roberts wordt begin jaren ’70 aangetrokken als vervanger van Gram Parsons in de Flying Burrito Brothers, maar nadat die band uiteen valt, richt hij zich aanvankelijk op een solocarrière. Wanner hij ex-Zephyr gitarist Jock Bartley ontmoet, besluiten de twee een rockband te beginnen. Met hulp van bassist Mark Andes, gitarist Larry Burnett en drummer Michael Clarke wordt Firefall gedoopt. Het titelloze debuut verschijnt in het voorjaar van 1976 en doet het in de Verenigde Staten goed. Zowel artistiek als commercieel; de LP behaalt binnen no time de goudstatus.

Fleetwood Mac

Ook het tweede album - Luna Sea - slaat aan en zorgt voor fellere spotlights. Intern begint het echter te rommelen; de band kampt met vermoeidheid rond het vele touren en ook op het gebied van management loopt het niet lekker. Gekoppeld aan drank- en drugsgebruik zorgt het voor deuken in de band. Een uitgebreide tour met Fleetwood Mac zorgt er echter voor dat de populariteit van Firefall alleen maar verder toeneemt. Het derde album Elan blijkt zelfs hun meest succesvolle plaat en bereikt in Amerika de platinastatus. In Nederland scoort de groep er een hit mee in de vorm van single 'Strange Way'. De band is echter aan het opbranden en de leden kunnen het onderling niet meer met elkaar vinden.

Opgeheven

Undertow is de laatste plaat die in de originele line-up wordt opgenomen. Michael Clarke en Mark Andes stappen uit de band en als - na het verschijnen van het vijfde album Clouds Across The Sun - ook Larry Burnett opstapt, lijkt het doek te vallen. De groep wordt nieuw leven ingeblazen door Jock Bartley en met een geheel vernieuwde line-up verschijnen er ook weer nieuwe platen en wordt er tot op de dag van vandaag nog opgetreden onder de naam Firefall. Het succes uit de jaren ’70 wordt echter nooit meer behaald.