NPO Radio 2 Top 2000

Don’t Stop Me Now is een 'geniale ingeving' van Freddie Mercury

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Don’t Stop Me Now is een 'geniale ingeving' van Freddie Mercury

Don’t Stop Me Now is een heerlijke meezinger op bruiloften, een karaokeavond of gewoon in de auto. Toch roept het nummer bij Queen-gitarist Brian May lange tijd dubbele gevoelens op…

Freddie Mercury schrijft Don’t Stop Me Now voor Queens album Jazz tijdens een verblijf in het Zwitserse Montreux. In het nummer omarmt de zanger zijn extravagante levensstijl vol seks, drugs, alcohol en feestjes. Iets wat je duidelijk terughoort in de songtekst van Don’t Stop Me Now: "I am a satellite, I'm out of control. I am a sex machine ready to reload."

Stijgende populariteit

Een echte hit wordt het eind jaren 70 niet. Don’t Stop Me Now behaalt in Nederland een bescheiden 14de plek in de Top 40. Maar door de jaren heen wordt het nummer in binnenland steeds populairder. Don’t Stop Me Now wordt gebruikt in meerdere films en series, en wordt door het publiek van de Britse autoshow Top Gear uitgeroepen tot 'Greatest Driving Song Ever'. Zo groeit de track door de jaren heen uit tot een van de meest geliefde Queen-klassiekers aller tijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dubbel gevoel

In 1991 sterft Freddie aan de gevolgen van AIDS. Brian May vertelt dan tegen Mojo dat hij worstelt met de tekst van het nummer, omdat het over een moeilijke tijd in Freddie's leven gaat, toen hij "veel drugs gebruikte en seks had met veel mannen".

In een gesprek op Absolute Radio in 2011 zegt May: "Ik vond het erg leuk, maar ik had wel een knagend gevoel van: hebben we het hier niet over gevaar? Omdat we ons op dat moment zorgen maakten over Freddie" Dat gevoel blijft een tijd hangen bij de gitarist. "Maar het is zowat uitgegroeid tot het meest succesvolle Queen-nummer als je kijkt naar wat mensen in hun auto of op hun bruiloften spelen."

'Een volkslied'

Freddie Mercury bezingt in Don’t Stop Me Now zijn levensstijl, zonder oog voor de gevolgen. De momenten van vreugde en opwinding voeren de boventoon. Geen waarschuwing dus, maar een muzikale reminder dat het leven kort is en dat we ervan moeten genieten. En zo ziet May het inmiddels ook: "Het is een enorm, enorm nummer geworden en een volkslied voor mensen die hedonistisch willen zijn. Het was een soort van een geniale zet van Freddie."

Queen in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 is Queen hofleverancier in de NPO Radio 2 Top 2000 met maar liefst 36 noteringen in de lijst, waaronder de nummer één: Bohemian Rhapsody.

Ster advertentie
Ster advertentie