Programma
PowNed

Annemarie van Gaal over Black Friday: 'Als een deal te mooi is om waar te zijn, is het dat ook'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Annemarie van Gaal over Black Friday: 'Als een deal te mooi is om waar te zijn, is het dat ook'

Hoge kortingen, de beste deals en dat alles dan maar één keer per jaar. Toch moeten we ons niet te veel laten verleiden, waarschuwt ondernemer Annemarie van Gaal. “Ik denk dat heel veel winkeliers - maar ook heel veel fraudeurs - deze dag aangrijpen om hun slag te slaan.”

Je kunt er dankzij de vele reclames bijna niet omheen: komende vrijdag is het Black Friday. Veel winkels hebben maandag hun 'Black Week' al afgetrapt met de eerste aanbiedingen. En dat is, met de gestegen prijzen en de feestdagen in het vizier, voor veel mensen een welkome prikkel om op zoek te gaan een mooi prijsje.

Het baart Van Gaal zorgen. "Winkeliers geven soms een speciale actie en dat noemen ze dan Black Friday, een speciale deal. En dan zijn we geneigd om te denken: 'Oh, dat zal dan wel een hele goede deal zijn. Maar dat is het dan niet'", waarschuwt Van Gaal. "Dat is bijvoorbeeld iets waar ze gewoon vanaf moeten of wat ze nog in het magazijn hadden liggen." Soms gaat het volgens Van Gaal zelfs over producten die gewoon voor de volle mep in de verkoop gaan. "Dan zeggen ze: 'Deze was € 800, is nu € 600.' Terwijl dat helemaal niet zo is. Hij was al €600."

Oplichters op de loer

Maar winkelaars zijn niet de grootste zorg van de ondernemer. "Ik wil eigenlijk gewoon even van dit moment gebruik maken om mensen te waarschuwen voor oplichters. Black Friday is een dag waarbij iedereen toch op zoek gaat naar dealtjes. En als een deal te mooi om waar te zijn is, dan is het dat ook", vertelt ze tegen Ruud. Een deal die te goedkoop is, deugt hoogstwaarschijnlijk niet. "Er zijn zo veel nepwinkels die gebruik maken van de hebberigheid van de mensen bij Black Friday."

Het is daarom belangrijk om altijd te controleren of een website legitiem is. "De meeste websites hebben een zogenaamd keurmerk. Als je dan naar de organisatie gaat, kun je kijken wie er is aangesloten bij zo’n keurmerk", vertelt Van Gaal, die ook verwijst naar klantreviews.

Of je beter op een ander moment in het jaar kunt shoppen en hoe je dan de beste deal vindt, hoor je in het fragment hieronder:

De Wild In De Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur hoor je op NPO Radio 2 De Wild In De Middag met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie