Programma
PowNed

Nick Schilder over 8-jarig schaakwonder: '7 uur per dag spelen'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nick Schilder over 8-jarig schaakwonder: '7 uur per dag spelen'

Ashwath Kaushik uit India is pas 8 jaar oud en heeft nu al een record op zijn naam staan; de jongen heeft als jongste deelnemer ooit een schaakgrootmeester verslagen bij een klassiek toernooi. Ruud belt met ambassadeur van de schaaksport Nick Schilder om deze bijzondere overwinning onder een vergrootglas te leggen.

Schaaktalent Kaushik had volgens CNN slechts vier rondes nodig om de 37-jarige schaakgrootmeester Jacek Stopa uit Polen te verslaan.

Die historische overwinning is volgens Nick een goed teken. "Het houdt in dat de schaaksport dus aan het verjongen is." Maar zoals in veel gevallen geldt ook in de schaaksport: prestaties uit het verleden, geven geen garanties voor de toekomst: "Het hangt echt af van het individu. Op zich zijn er niet echt grote excessen. De media houd ik wel bij over schaken. En dan zie je niet echt dat jonge mensen ontsporen of doordraaien", vertelt Nick.

Lang leve het internet

De overwinning van Kaushik toont volgens de ambassadeur vooral aan dat schaken steeds 'bereikbaarder' is. "Ook bij deze jongen die je weer dat hij heel veel kennis heeft opgedaan op internet, online dus. Door gewoon veel online te spelen, 7 uur per dag."

In Nick z’n jeugd is dat wel anders: "Ik moest als jong jongetje naar de bieb altijd om Engelstalige boeken te lenen over schaken en dat dan uitpluizen. En dan moest je die boeken weer terugbrengen, dat was allemaal gedoe. En tegenwoordig online is het natuurlijk gewoon prachtig wat je allemaal tot je beschikking hebt."

'Toewijding, discipline en het juiste team'

Kaushiks overwinning lijkt de opmaat naar een gouden toekomst, maar dat is volgens de zanger lang niet zeker. "Het houdt niet in dat al die jongens ook uiteindelijk de top 10 van de wereld gaan behalen", vertelt Nick. "Het vergt gewoon nog heel veel toewijding, discipline en ook het juiste team mensen om je heen om uiteindelijk écht door te breken."

Nick Schilder over jong schaaktalent: "De schaaksport verjongt"

De Wild in de Middag

Van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie