Muzieknieuws

Anouk vertelt over album Deena & Jim: 'Ik ben er superblij mee'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Anouk vertelt over album Deena & Jim: 'Ik ben er superblij mee'

Tijdens een sfeervolle avond in Amsterdam met veel projecties presenteerde Anouk haar nieuwe album Deena & Jim. Wij spraken de zangeres over haar album, het Songfestival en waar ze nog meer mee bezig is.

Hallo Anouk! Je nieuwe album heet Deena & Jim. Waarom heet je album zo?

“Ik wilde het album eigen For Those Who Wait noemen, maar er bestaat al een album met die naam van een andere band, dus hetgeen wat er het dichtst bij kwam was Deena & Jim. Want het gaat toch wel veel over relaties.”

Het is een heel album geworden met een symfonieorkest. Niet iets wat we momenteel veel horen.

“Ik vind het juist leuk om iets te doen wat niet echt aan de hand is. En ook om mezelf een beetje uit te dagen, hè? Als je al een tijdje in de muziek zit – en ik heb al best wel veel mogen uitproberen, ook muzikaal – dan moet je ook wel proberen jezelf een beetje te verrassen. Ik heb een aantal projecten, een aantal albums, waarvan ik denk: ‘Eens kijken of ik dat ook kan.’ En dit was daar één van.”

Het album klinkt alsof het heel erg is beïnvloed door filmmuziek, zoals die van componist John Williams.

“Ik ben sowieso super verslaafd aan films en ook aan naar de bioscoop gaan en ik kan echt heel gelukkig worden als alles klopt aan een film. Ook de achtergrond en de kleding, de belichting en dan de muziek. Als dat allemaal bij elkaar komt, krijg ik er wel een kick van. Dat is wel een inspiratie geweest.”

Hoe zijn de liedjes ontstaan?

“Ik schrijf met Martin Gjerstad en dat is allemaal vanuit piano. We zitten altijd samen. Ik ben in Zweden of hij komt hier naartoe. Hij speelt piano en ik zing gelijk een melodie erop. We hebben zo’n goede chemie. Soms zijn we twee, drie dagen samen en dan komen we de studio uit met vier, vijf songs. Da’s bijzonder.”

Hier ben je zo te horen wel langer mee bezig geweest dan een paar dagen.

“Ik werk ook niet achter elkaar. Ik werk een paar dagen en dan luister ik er soms maanden niet naar. Want als ik het dan luister, na een tijd, pas dan weet ik of ik het goed genoeg vind. Maar soms kan het zijn dat ik denk: ‘Dit is te gek!’ En dan luister ik het twee maanden later en dan denk ik: ‘Wat een prutser, het klinkt nergens naar.’ En dan gebruik ik heb niet. Het is goed om er tijd tussen te laat.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onlangs vertelde je dat je graag weer naar het Songfestival wilde.

“Het is niet dat ik dacht: ‘Oh, ik moet het Songfestival weer doen.’ Deze plaat was klaar en toen dacht ik: ‘Woow, het zou wel echt heel mooi zijn met deze nummers.’ Omdat ze zo grootst zijn, om daarmee op het podium te staan.”

Met welk van deze nummers had je naar het Songfestival gewild? Als je er één mocht kiezen?

“Als ik één mocht kiezen? Dat vind ik heel moeilijk. Ik kan niet één kiezen. Ik denk dat ik zou hebben gekozen tussen Everything You Are Will Be Lost, Damage Done en Are You Done Running. One Day At A Time is ook mooi. Misschien die ook.”

Je hebt ervoor gekozen om geen single uit te brengen van dit album. Waarom niet?

“Ik heb niet gedacht: ‘Wat is de single? Wat slaat aan?’ Ik heb ook zoiets van: ‘Come on, man, ik ga naar de vijftig. Het gaat niet gebeuren dat er gewoon weer een single heel erg groot wordt.’ Er is een nieuwe generatie en dat is ook zoals het hoort. Die zijn jong en jongeren die streamen en die zitten niet te wachten op oude Annie die nog even de hitlijsten wil veroveren. Ik heb die illusie ook helemaal niet. It’s fine. Ik wil gewoon mooie muziek maken, mooie dingen maken. Iets achterlaten, muzikaal. En dat lukt me goed tot nu toe. Ik ben er superblij mee.”

Je hebt al zoveel gedaan in de afgelopen 27 jaar. Wat zou je graag nog willen maken?

“Ik heb nog wel een paar platen die ik zou willen maken. Sowieso een hardere plaat voordat ik echt stop met muziek. En een big-bandplaat lijkt me heel tof.”

Je hebt al eerder een hardere plaat gemaakt, Graduated Fool, met het nummer Everything.

“Dat was meer metal. Ik zou wel een hele harde plaat willen maken, maar dan met beats eronder en drums erbij en organische instrumenten erbovenop. En ook wel heel filmisch. Ik heb er nog niet helemaal over uit, zoals je hoort. En nog een bluesplaat, lijkt me ook leuk. Ik moet nog even door.”

Je kan eigenlijk ieder jaar een ander soort plaat uitbrengen?

“Ik heb nooit een deadline, dus het is klaar wanneer het klaar is. Dat is een voordeel. Kijk, als je echt leeft van je streams dan is het prima natuurlijk, maar ik verdien mijn geld met liveoptredens. Niet met streams, want die zijn gewoon te weinig. Mensen kopen niet genoeg platen en ik word niet genoeg gestreamd om daarvan goed te kunnen leven, zeg maar. Ik moet het echt hebben van het spelen.”

Je zei al dat je geen single wil uitbrengen van dit album, maar is er niet eentje die je er echt wil uitlichten?

“Als iets wordt opgepakt, wordt het toch wel opgepakt en dan is het een single. En zo niet, dan niet. Bij Are You Done Running hebben we wel een video gemaakt, want het vraagt gewoon om mooie, toffe beelden. Dat heb ik wel gedaan, maar niet omdat ik zoiets had van: ‘Dit moet een single worden.’ Nee. Daar zijn de andere nummers ook te goed voor.”

Deena & Jim & Ziggo Dome

Het album Deena & Jim verschijnt vrijdag 3 november. Dit is het veertiende studioalbum van Anouk en de eerste die volledig is ingespeeld door een symfonieorkest. Eerder waren er wel al uitvoerig orkesten te horen op haar album Sad Singalong Songs uit 2013 en de liveregistratie van Symphonica In Rosso. Ze vertolkt de nummers van Deena & Jim op 24 mei in de Ziggo Dome, samen met het Metropole Orkest. Op 1 juni treedt ze met haar eigen band op in de Amsterdamse concertzaal.

Ster advertentie
Ster advertentie