NPO Soul & Jazz

Wayne Shorter geeft ruimte in zijn kwartet

  1. Nieuwschevron right
  2. Wayne Shorter geeft ruimte in zijn kwartet

De meester laat zien hoe het gaat, zonder zelf veel op de voorgrond te treden.

Zondag 8 juli, 20:30 @ Amazon
Door: Ties Timmers

ON STAGE
Wayne Shorter (tenor saxophone, soprano saxophone); Danilo Perez (piano); John Patitucci (double bass); Jorge Rossy (drums).

Wat is jazz? Volgens mij denken Wayne Shorter (78) en zijn kwartet dat het muziek is die spontaan ontstaat, waar het afwachten is of en wanneer het werkt en er iets moois ontstaat. Ze beginnen elk stuk natuurlijk met een afgesproken thema, waar vervolgens door alle musici zo ver van wordt afgeweken en geprobeerd dat de weg soms kwijt lijkt. Maar dan ineens valt alles in elkaar en er ontstaan bevlogen passages waarbij er ook op podium gelachen wordt om elkaars improvisatie en hoe mooi het op dat moment past. Jazz zoals het hoort? In ieder geval is het geweldig om dit proces te zien en horen en hoe de musici er zelf ook van verrast worden.

PUBLIEK
"Love you Wayne!!" schreeuwt een dame in het publiek direct nadat de groep op podium verschijnt. Er wordt lachend op gereageerd, de vrolijke toon is gezet. De stukken zijn het inhoudelijk niet persé; dit is geen jazz voor beginners met makkelijke thema's die elke solo terugkomen. Dus ik durf met gepast elitisme te zeggen: In dit publiek zitten de echte liefhebbers en kenners.

OPVALLEND
Geen makkelijke jazz wordt hier gespeeld. Er wordt veel afgetast en geïmproviseerd, wat soms resulteert in passages die een beetje saai zijn. Of waar het gewoon net niet past. Toch maar doorluisteren want straks pakken ze het misschien weer op... Dat is het avontuur waar dit kwartet voor kiest. Gedurfd en avontuurlijk dus, mooie eigenschappen voor een man die al 78 is. Wat ook opviel was dat Wayne zelf geen hoofdrol had in dit kwartet, integendeel, naar mijn idee waren de pianist en contrabassist de sterren van de show.

QUOTE
Na afloop had ik een hele leuke, toevallige ontmoeting met radiomaker Aad Bos, natuurlijk meteen een filmpje van gemaakt met zijn reactie en die van een andere enthousiaste bezoeker...

Player goes here