NPO Soul & Jazz

Christian Scott on the rocks

  1. Nieuwschevron right
  2. Christian Scott on the rocks

Geweld uit het echte leven muzikaal vertaald met een gastoptreden van Trombone Shorty



Zaterdag 7 juli, 23.30 uur,
Hudson, North Sea Jazz 2012
Christian Scott
Door: Charlie Crooijmans


On stage
Christian Scott (trumpet); Matt Stevens (guitar); John Escreet (piano); Kristopher Funn (bass); Jamire Williams (drums)

De Hudson is al flink gevuld voordat het concert begint, ze zijn zelfs nog bezig met de soundcheck alsof er nog niemand zit. Scott kijkt verbaasd op als het publiek al begint te juichen. Dan begint de echte set en dat knalt er meteen in. De razendsnelle oerdrums van Jamira Williams ligt aan het fundament van het stuk dat Jihad Joe heet. Geweld in muziek, het is geen lichte kost, maar wel heftig groovend met oprechte emotie.

De jonge trompettist gebruikt sociaal geëngageerde titels als Vs. the Kleptocratic Union (Ms. McDowell’s, Crime) en Pyrrhic Victory of a Tunde Adjuah van Scott's nieuwe album Christian aTunde ADJuah. Dit is trouwens Scott's nieuwe en complete naam om zijn band met Afrika en New Orleans te bezegelen. Samen met gastsolist Trombone Shorty herdenkt hij de slachtoffers van New Orleans na Katrina - diegene die de Danziger Bridge niet over mochten steken in Danziger. In een ander stuk neemt hij wraak op de racistische politie van New Orleans.

Publiek
Het publiek laat zich overdonderen en geniet van het virtuoze spel van deze topmuzikanten. Als Scott zegt dat ze er nog twee gaan spelen, roept iemand keihard 'THREE'. Als hij vertelt over hoe hij vernederd werd door de racistische politie in New Orleans, maar zich niet fysiek zal wreken wordt er luid geklapt. Na afloop en flink kabaal komt de band terug voor één toegift. "TWO" roept dezelfde persoon...

Opvallend 1
Als Scott de muzikanten voorstelt. Kristopher Funn heeft hij leren kennen tijdens een onvergetelijke jam en hem vervolgens uitgenodigd om bij hem te spelen. Wat deze fenomenale bassist resoluut weigerde. Hoe hij er toch bij is gekomen, is Scott nog steeds een raadsel. Tijdens zijn solo staat Scott hem als een coach aan te moedigen. De drummer blijkt vele bijnamen te hebben. Ik heb er slechts één onthouden, Bad Boy Jazz. Gitarist Matt Stevens speelt al 10 jaar samen en is volgens Scott de beste gitarist ter wereld. Dan de Britse pianist, die ongetwijfeld een perfectionist is, want is voortdurend in conclaaf met de geluidsmensen.

Opvallend 2
Eén van de hoogtepunten van het optreden is de dialoog tussen Trombone Shorty en Christian Scott.

Quote
De titel 'Christian Scott on the rocks' heb ik met permissie geleend van degene die naast mij zit (waarvoor dank).

Tweet:
Martine Meijburg ‏@MAR10iBest performance so far at #nsj @cscottjazz and band were amazing!!! http://instagr.am/p/MzIbNtlkj2/

Aelworks ‏@Aelworks"I've seen the new Miles Davis and his name is Christian Scott" - overheard at #NSJ and agree

Player goes here