NPO Soul & Jazz

De onvervalste soul van Bobby Womack

  1. Nieuwschevron right
  2. De onvervalste soul van Bobby Womack

Knallende show van soullegende op The Hague Jazz.

On stage

De 67-jarige soullegende Bobby Womack is actief sinds de zestiger jaren. Hij heeft met alle grote soulartiesten ter wereld samengewerkt, werd ontdekt door Sam Cooke maar zijn solocarriere was aanvankelijk minder succesvol. Anno 2011 is hij in het bezit van 5 Grammy awards en 35 gouden platen. Womack wordt vanavond begeleid door een negen man tellende band met 3 achtergrondzangeressen en blazers.

Verwachting

Bobby Womack heeft wereldhits op zijn naam staan zoals 'Across 110th street' (bekend uit Tarantino's film 'Jackie Brown') en 'It's all over now', dat hij schreef voor The Rolling Stones. Hij is één van de weinige oldschool soulartiesten die nog in leven is.

Publiek

De sfeer vooraf in de zaal is goed en gespannen, zoals dat hoort bij een legende. Als het concert 25 minuten later dan aangekondigd nog niet begonnen is begint het publiek ongeduldig te fluiten en te roepen. Het concert bruist vanaf de eerste seconde en vanaf het tweede nummer (110th street) komt het publiek goed los.

Moment

Tussen één van zijn eigen nummers door maakt hij een toespeling naar Marvin Gaye en zet 'What's going on' in. Het publiek zingt meteen enthousiast met hem mee. Alsof de ouwe rot Womack eerder onze Nederlandse Waylon in zijn Marvin-cover heeft aangehoord en hem even wil laten horen hoe het ook kan. Doorlopend hoogtepunt is verder de strakke groove van basgitarist Rustee Allen, al sinds jaar en dag vaste waarde in Womack's band en in het verleden actief bij onder anderen Sly and the Family Stone.

Oordeel

Aanvankelijk lijkt Bobby Womack wat hees te zijn, maar dat blijkt slechts een kwestie van goed op gang komen. De uithalen van de 67-jarige zijn nog steeds zuiver en zijn stem verraadt een kracht die hem leeftijdloos maakt. Hip gekleed in glitterblouse met zonnebril en pet maakt hij een bijzonder vitale indruk. Hij wordt begeleid door een waanzinnig goede band, waar hij een bijzondere overwicht over heeft. Prachtig om te zien hoe hij ze dirigeert, en samen zingt met de achtergrondzangeressen, die tevens het nodige solowerk verrichten. De show zit strak in elkaar en laat zich beleven als een persoonlijke vertelling van Womacks illustere loopbaan. Omkleed met anekdotes werkt hij de ene na de andere topper af, en staat stil bij de vele grootheden die een rol in zijn leven spelen. De soul van Bobby Womack is nog lang niet over de houdbaarheidsdatum.Gezien: The Hague Jazz, 17 juni 2011, A-train 21.55-23.00, Frank Jochemsen