NPO Soul & Jazz

It's hot, it's Chaka Khan

  1. Nieuwschevron right
  2. It's hot, it's Chaka Khan

Een afgeladen zaal wordt getrakteerd op oude en nieuwe hits van souldiva Chaka Khan.

On stage

Een fantastische band die een discokraker kan neerzetten als nieuw en een ijzersterk achtergrondkoor. Pas als de bekende station call klinkt (Chaka Khan 2x) komt de verleidelijke souldiva op, gekleed in jeans met glitters aan de onderkant en een eenvoudig blauw blousje. De windmachine staat aan en ze krijgt later nog een enorme waaier aangereikt. It must be hot.

Wat

Haar karakteristieke schetterstem vult onmiddellijk de zaal die helemaal vol staat. De eerste nummers I feel for you en Ain't nobody kan iedereen wel dromen. Hier en daar brengt ze een kleine variatie aan, bijvoorbeeld een kort scatje met de gitaar. Tussen de nummers door vertelt ze openhartig over de teksten. Pack my bag heeft ze geschreven nadat ze is gescheiden van haar eerste man - No more cheap shots!. Over het lied Angels van de cd Funk This, is ze wat onduidelijker. Ze zegt dat ze high was toen ze het lied schreef, maar nu is ze dat niet meer. Als een preacher wijst ze ons een voor een aan: "We are all angels of God". Haar slijp- en nieuwste werkjes zijn duidelijk minder interessant dan haar klassieke discokrakers.

Publiek

De mensen staan zo opeengepakt dat er geen ruimte is om te dansen. Er wordt gretig op haar gereageerd en niemand schijnt het te deren dat ze eigenlijk vreselijk vals zingt.

Oordeel

Chaka Khan is een icoon en daar wil iedereen bij zijn. Gedeeltelijk jeugdsentiment, maar ook bewondering voor een vrouw die al jaren in de showbizz zit. Haar stem wordt alom geprezen. Dat die hoge en onnodig luide keelklanken niet zuiver zijn, wordt hoe dan ook gecompenseerd met haar presence.

Gezien: Maas 20.45 - 21.30 zaterdag 9 juli North Sea Jazz 2011 Charlie Crooijmans