NPO Soul & Jazz

Verleidelijke en losgeslagen charme van Katzenjammer

  1. Nieuwschevron right
  2. Verleidelijke en losgeslagen charme van Katzenjammer

Samenvatting

Voor elk nummer wisselen ze van instrument. Om beurten spelen ze bas-balalaika, accordeon, piano, drums, ukelele, mondharmonica en trompet. Het sterkst zijn ze in hun vierstemmige samenzang. De liedjes komen van hun album Le Pop en zijn simpel en vrolijk.

CONCERT

Katzenjammer, Lowlands Lima, vrijdag 20 augustus 2010

MUZIEK

Katzenjammer uit Noorwegen komt op onder luid applaus. In een uitdagende jaren vijftig outfit zetten de giebelende meiden meteen een uptempo nummer in. Het is goed te zien dat ze ontzettend veel plezier hebben. Solveig reageert uitzinning als blijkt dat het publiek het enige Noorse liedje moeiteloos mee kan zingen. Het is meteen ook het leukste en kortste liedje. Door de samenzang krijgen de Engelstalige liedjes soms een country gevoel, maar dat verdwijnt snel door de de jive-achtige ritmes. Ook krijg je een soort Ierse drankliederen deja vu. De muziek is niet voortdurend in een uptempo, in het lied met quattre main op piano weerklinkt een echte tearjerker. De performance van Marianne springt er echt uit. In de laatste nummers waar gospel, funk en zelf blues om de hoek komnen kijken, zet ze een behoorlijke keel op.

PLUS

Vrolijke opzwepende hoempapa, afwisselend repertoire, leuke podiumact.

MIN

De changementen duren wel erg lang, maar niemand neemt daar aanstoot aan. Omdat ze alle instrumenten kunnen spelen, kunnen ze niet echt excelleren. De liedjes blijven vrij plat.

CONCLUSIE

Vrolijk en energiek concert. Jammer dat de stiltes tussen de nummers zolang duurde, misschien kunnen ze daar iets op verzinnen want het ziet er een beetje amateuristisch uit.Charlie Crooijmans