NPO Soul & Jazz

Wat een alleskunner, die Trombone Shorty!

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat een alleskunner, die Trombone Shorty!

De jonge Troy Andrews uit New Orleans is goed in alles: trombone spelen, trompet spelen, zingen, dirigeren, opjutten en succesvol zijn.

On Stage

Hij had eigenlijk al een kwartier begonnen moeten zijn, maar zijn band staat nog te soundchecken en het geluid is op een of andere manier niet goed. Ondertussen stroomt de al uit zijn voegen barstende tent voller en voller en kijken alle gezichten vol verwachting. Is hier sprake van een hype? Iedereen heeft zin in een feestje.

Wat

Als Trombone Shorty en zijn New Orleans Avenue eenmaal beginnen, is het klip en klaar dat hier iets bijzonders gaat gebeuren. De energie spat namelijk direct van het podium. De sound van de opvallend jonge Amerikanen kun je het best omschrijven als powerjazzrockfunk. Het ritme is funky, de gitaren scheuren, de solo's van het koper zijn strak en snel. Shorty draagt aanvankelijk een grote zonnebril en een oversized wit overhemd, maar uiteindelijk staat hij in een bloot hempje. Hij bespeelt de trombone op imponerende wijze: razendsnel, loepzuiver en retestrak. Later in de set pakt hij net zo kundig de trompet ter hande en blijkt hij een begenagd zanger met een stem die soulful is en ook richting de urban gaat. En ondertussen jut hij als een ervaren rot het publiek op, doet hij nog even de moonwalk en dirigeert hij zijn muzikanten. Wow!

Publiek

Gaat uit zijn bol. Op het eind dansen sommige bezoekers op de stoelen. Trombone Shorty wordt helemaal gek van de energie die hij bij de bezoekers losmaakt. Hoewel hij van alle kanten gemaand wordt te stoppen, speelt hij gewoon een kwartier te lang door. Als hij op aandringen van zijn inmiddels wanhopige tourmanager dan eindelijk zijn instrumenten neerlegt, wordt het publiek boos. Bezoekers eisen een toegift en joelen de zaalpresentatrice uit die tevergeefs probeert de zaal rustig te krijgen.

Moment

Als Trombone Shorty in een te gekke uitvoering van On the Sunny Side of the Street van zijn held Louis Armstrong minutenlang een toon op zijn trompet speelt. Hij haalt adem door zijn neus terwijl hij zijn trompet blazend aan zijn mond houdt. Wat een techniek!

Oordeel

Wat een goed concert, wat een geweldige energie, wat een ontzettend goede muzikant, wat een ervaren crowdpleaser, wat een enorm talent. Mensen, houd deze Trombone Shorty in de gaten!!Gezien: 23.45-01.15, 9 juli 2011, Congo, North Sea Jazz, Maarten van Heuven