NPO Soul & Jazz

Randy Brecker en Bill Evans soleren er flink op los

  1. Nieuwschevron right
  2. Randy Brecker en Bill Evans soleren er flink op los

Wie vindt dat er steeds minder echte jazz is op North Sea Jazz komt hier volledig aan zijn trekken.

On Stage

Trompettist Randy Brecker en saxofonist Bil Evans spelen nu twintig jaar samen onder de noemer Soulbop. Vandaag hebben ze toetsenist John Medeski, bassist Chros Wood en drummer Billy Martin meegenomen. Een heuse allstarcast.

Wat

Jazz. Van het begin tot het eind echte jazz. Met lange solo's, lange intro's en complexe, soms spannende thema's. De nummers duren wel even en elke muzikant krijgt zijn moment om te schitteren. Daarbij valt op dat toetsenist John Medeski zijn spel ter plekke vervormt tot de meest bijzondere geluiden. Soms lijkt het net alsof hij gitaar speelt. Natuurlijk zijn de hoofdrollen wegelegd voor jazziconen Brecker en Evans. Zij verrijken hun bop met funk en fusion. Soms zoekt de band ook behoorlijk de experimentele kant op. Alle vijf maken ze dan onorthodoxe geluiden en is het even wachten totdat ze weer samen spelen. En als ze elkaar dan weer vinden, dan kunnen de thema's behoorlijk spetteren. De muzikanten blijken telkens weer feilloos op elkaar ingespeeld zonder dat de spontaneiteit uit hun spel verdwenen is.

Publiek

Halvewege de set is het nog kneiterdruk bij de tent waar de mannen spelen. Het publiek kijkt geboeid toe en beloont de talloze, uitvoerige solo's dankbaar. Maar naarmate het geexperimenteer toeneemt, verschijnen achterin wel lege plekken. De vele mensen die blijven, luisteren geboeid en klappen vurig. Het slotapplaus is hard.

Moment

Eigenlijk is er niet een bijzonder moment. Het niveau van de set is constant en er is geen tijd voor humor en gedraal. Er moet gespeeld worden!

Oordeel

Echte jazz voor echte jazzliefhebbers. Gezien: 20.30-21.25, 8 juli 2011, Congo, North Sea Jazz, Maarten van Heuven