NPO Soul & Jazz

Wij zijn hier, hoor!

  1. Nieuwschevron right
  2. Wij zijn hier, hoor!

Zijn cd Live In Montreux kwam dit voorjaar uit en nu staat hij in de grootste zaal op dit festival.

Wie

Sinds een aantal jaren heeft Ben Harper een nieuwe band mee op tour. Werd hij vroeger begeleid door The Innocent Criminals, tegenwoordig is het Relentless 7. Harper zingt en speelt afwisselend lapsteel, akoestische en electrische gitaar. Er lijkt iets eigenaardigs aan de hand te zijn want het hele concert zoekt hij geen contact met de zaal. Het lijkt alsof hij ontzettend overdonderd is door de grote zaal waarin hij staat. Maar dat is raar, want in Amerika, maar ook in Frankrijk bijvoorbeeld, is hij al jaren een hele grote naam die regelmatig grote stadionconcerten doet.

Verwachting

Met Relentless 7 als band zoekt Harper het de laatste jaren meer in de stevigere bluesrock regionen. Op eerdere platen stond zijn akoestische lapsteel gitaar centraal en kwamen ook invloeden als gospel veel aan bod. Luister maar eens naar de plaat die hij maakte met The Blind Boys of Alabama.Vanavond is het vooral rauwe bluesrock die hij speelt en zingt, waarbij de tweede gitarist in de band opvallend veel ruimte krijgt. Maar op een of andere manier komt het niet echt overtuigend over. Een korte mededeling over zijn nieuwe cd die te koop is, is het enige wat hij tegen het publiek zegt tijdens het concert. Hij zoekt ook geen visueel contact met het publiek. Persoonlijk heb ik meer met het vroegere werk van Harper, zoals Diamonds On The Inside dat hij als tweede speelt.

Publiek

Optreden vlak voor de voetbalwedstrijd van de eeuw is geen dankbare klus. Het publiek is al elders met het hoofd en de afstandelijke houding van Ben Harper zelf zorgt ervoor dat hij niet de achterste rijen weet te betrekken bij het concert. Maar vooraan staan de hardcore fans en zie ik bij het slotnummer een paar mensen een traantje wegpinken.

Moment

Als Harper aan het eind van het concert zijn akoestische Weissenborn lapsteel gitaar ter hand neemt voor een instrumentaal solo nummer, weet hij eindelijk te betoveren. Alleen jammer dat een aantal lompe voetbalfans de sfeer verpesten (de wk finale-wedstrijd begint meteen na afloop van het optreden).

Oordeel

Toch een tegenvallend concert met een heel raar sfeertje. Volgende keer