NPO Soul & Jazz

Subtiel, kleurrijk en dynamisch

  1. Nieuwschevron right
  2. Subtiel, kleurrijk en dynamisch

Het Mississippi-podium werd op zondagmiddag geopend met een optreden van het de big band van het Koninklijk Conservatorium.

Wie

De Royal Conservatory Big Band brengt een tribute aan Jerry van Rooyen, de vorig jaar overleden trompettist en bandleider die met zijn broer Ack (die trouwens meespeelde met het orkest!) tot de wegbereiders van de jazz in Nederland wordt gerekend.

Wat

Het concert bestond dan ook volledig uit arrangementen van zijn hand. Arrangementen waarvan Van Rooyen er tijdens zijn lange loopbaan talloze heeft geschreven, voor de meest uiteenlopende jazzorkesten uit heel Europa, waaronder het orkest van de WDR en het Metropole Orkest. Na het mooi trage bluesy openingsnummer kwam er meteen een publiekslieveling: My Favourite Things, prachtig kleurrijk georkestreerd, en briljant gespeeld door de jonge muzikanten uit Den Haag.

Moment

Mooi ironisch hoogtepunt in het concert was het nummer España, van een lekker pesterige solo voorzien door baritonsaxofonist Filipo Bianchini, gevolgd door een mooie scheursolo op de altsax door Marjan van Rompay. En ondanks de hitte onder de transparante plastic tent boven het Mississippi-podium, wist drumster Renske Vinke het publiek flink op te hitsen met een spetterende solo. Tenslotte kwam Ack van Rooyen voor een tweede keer naar voren om te soleren in een eigen stuk, Autumn Bugle, een mooie gedragen melodie waarin het volle klankspectrum van de bugel (een soort groot uitgevallen trompet met een warmere, rondere klank dan de gewone trompet) fraai tot zijn recht komt.

Oordeel

Terecht merkt de 70-jarige Ack op hoe trots hij is om met dit geweldige orkest te kunnen spelen. Subtiel, krachtig, dynamisch, kortom: een pracht van een big band.

Gezien Royal Conservatory Big Band, Mississippi, zondag 11 juli, 14.55-15.55, North Sea Jazz, Aad van Nieuwkerk