NPO Soul & Jazz

Track of the Day: Donald Fagen - The Nightfly (#466)

  1. Nieuwschevron right
  2. Track of the Day: Donald Fagen - The Nightfly (#466)

"An independent station: WJAZ. With jazz and conversation, from the foot of Mt. Belzoni"

De Track of the Day van vandaag had net zo goed op Steely Dans meest succesvolle album Aja kunnen staan, aangezien 'The Nightfly' wel héél erg Steely Dan klinkt. We zijn echter al 5 jaar verder en dit is Donald Fagen als solo-artiest.

Donald Fagen - The Nightfly

Nadat de leden van Steely Dan in 1981 stopt, krijgt Fagen voor het eerst de kans om ideeën volledig naar zijn smaak uit te werken. Niet dat er ooit grote problemen zijn met zijn Steely Dan-partner Walter Becker, maar volledige vrijheid is er natuurlijk nooit, wanneer je met meerdere mensen werkt. En al helemaal niet als ze zo kritisch zijn als Fagen en Becker.

Autobiografisch

Zodoende verschijnt een jaar later het eerste solo-album van Donald Fagen en die heeft een duidelijk autobiografische stempel. De liedjes op The Nightfly komen direct uit het leven van Fagen. In de liner-notes van het album staat: "The songs on this album represent certain fantasies that might have been entertained by a young man growing up in the remote suburbs of a northeastern city during the late fifties and early sixties, i.e., one of my general height, weight and build. - D.F."

'The Nightfly'

De titeltrack van het album plaatst Fagen in een setting die bij hier Radio 6 maar al te bekend voorkomt. Hij is een DJ bij de zender WJAZ, die in de nacht jazz-platen wegdraait en binnenkomende telefoontjes beantwoord. Hij zit in een donkere DJ-booth, heeft zijn peuken en muziek bij de hand en een oude microfoon bij de hand. Maar nadat in het eerste couplet de setting bepaald is, gaat hij vervolgens over in een verlangen naar zijn verloren liefde.

You'd never believe it
But once there was a time
When love was in my life
I sometiemes wonder
What happened to that flame
The answer's still the same
It was you you it was you
Tonight you're still on my mind

En alsof de teksten nog niet genoeg tot de verbeelding spreken, tilt de albumhoes het verhaal nog eens naar een hoger niveau.

Donald Fagen zingt niet alleen over Lester the Nightfly. Fagen IS Lester the Nightfly. We moesten WJAZ maar eens op gaan zoeken.

Tijdens de Zwarte Lijst introduceerden we een nieuw item: Track of the Day, waarbij we het verhaal achter een ZL-plaat vertelden. Dit was zo leuk om te maken en de reacties waren zo positief, dat we hebben besloten de rubriek te continueren. De plaat in kwestie wordt de hele week door onze Rudy gedraaid, doordeweeks bij Zet 'm Op Rudy en in het weekend bij The Real Mackay. Crossmediaal opzeker!