NPO Soul & Jazz

Oren en ogen tekort

  1. Nieuwschevron right
  2. Oren en ogen tekort

Het kleurrijke Japanse gezelschap Shibusa Shirazu Orchestra is een groot organisch geheel. Er gebeurt van alles, dans, kunst, muziek. Je komt oren en ogen tekort.

Wie

Shibusa Shirazu Orchestra staat onder leiding Daisuke Fuwa. Hij zit met zijn rug naar het publiek voor de halve cirkel met zes blazers in het midden van het podium. Daarachter staan twee drumkits, percussie, keyboards. Op en voor het podium staan blokken waar geverfde doeken op zijn gedrapeerd. Er zijn als het concert in volle gang is een drietal butohdansers (die op de blokken plaatsnemen), twee showgirls, een schilder, en een zanger/mc in zijn rode onderbroek en kimono. De meesten hebben iets van oranje aan (pruik, sok, t-shirts etc), hoe toepasselijk.

Verwachting

Je zou denken dat ze meteen een bombastisch spectakel neerzetten, maar het wordt heel mooi opgebouwd. Het begint zelfs heel sferisch. De eerste butoh danser neemt al verschillende vloeiende houdingen aan. Het is waarschijnlijk een enka lied (Japanse smartlap) gezongen door de percussioniste. De muziek zwelt aan en de andere dansers komen vanuit de zaal naar het podium. Ze dansen met typische butohbewegingen. Ze trekken zich niets aan van de muziek en het ritme. Elke spier van het lichaam en het gezicht is een instrument voor de ware expressie. De showgirls, gekleed in een soort van petticoat, vormen een mooi contrast. Daisuke Fuwa, die er heel rustig bijzit, rookt een sigaretje, geeft af en toe aanwijzingen, ook aan het publiek. De muziek is een groot continuum dat steeds weer van gedaante wisselt. Balkan, soul, improbrass.

Publiek

Het publiek valt van de ene verbazing in de andere. De muziek is heel aanstekelijk. Niemand kan echt stil blijven zitten op de stoelen.

Oordeel

Heerlijke band! Unieke combinatie van kunst, dans en muziek. Ook in muzikaal opzicht zijn ze sterk en uniek.

Gezien16.30-17.00. Congo. North Sea Jazz 2010. Charlie Crooijmans