NPO Soul & Jazz

Silje Nergaard op haar best met de kantele

  1. Nieuwschevron right
  2. Silje Nergaard op haar best met de kantele

De mooie Noorse Silje zingt van romantisch tot intiem. Mischien wel een beetje te intiem voor zo'n grote zaal, behalve als ze zichzelf alleen op de Finse kantele (oeroude cither) begeleidt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar haar stem krijgt zo gewoon meer body.

On stage

Op het podium staat opgesteld het Metropole String Orchestra onder leiding van Vince Mendoza, met links Håvar Bendiksen op gitaar, Helge Lien op piano en rechts Jarle Vespestad op drums en Trond Viggo Solas op de bas. Silje Nergaard staat vooraan in een nachtpon-achtig goudkleurig jurkje tot aan de knie.

Verwacht

Het repertoire bestaat uit de nummers van haar laatste cd die ze samen met het Metropool Orkest heeft opgenomen. Het begint dan ook zeer romantisch en Silje zingt zoals gebruikelijk op een zeer gevoelige, intieme en subtiele manier. Haar hoge heldere bijna kinderlijke stem, die soms zelfs wat bangig klinkt vooral in Coming From The Garden harmonieert perfect met het Metropool Orkest. In het nummer waar ze de kantele erbij pakt, komt haar stem veel beter tot zijn recht, totdat haar band en de strijkers invallen... dan verdwijnen zowel haar stem als het typische gepingel van de kantele in een muur van geluid.

Reactie publiek

De zaal is afgeladen vol en een groot aantal bezoekers zit op de grond. Er wordt warm en hartelijk applaudiseerd.

Leukste moment

Terwijl ze gaat zitten met de kantele op haar schoot, zegt ze bezorgd: "I hope there is nobody from Finland tonight..."

Oordeel

Het orkest geeft een romantische laag in de muziek waardoor het allemaal wel heel erg zoetsappig wordt. Het 'dissonante' geluid van de kantele (door andere stemming) geeft er een leuk rafelig randje aan.

Charlie Crooijmans

Gezien: 17.45u-18.10u, Hudson.