NPO Soul & Jazz

Tovenaarsleerling Avishai Cohen

  1. Nieuwschevron right
  2. Tovenaarsleerling Avishai Cohen

Zingende en contrabassende Avishai Cohen betovert de tjokvolle Madeira zaal.

On stage

Avishai staat in het centrum vooraan, met zangeres Karen Malka aan zijn zijde. Pianist Chai Maestro links (wat een geweldige pianist!). De aangenaam dienende percussionist zit rechts op een cajon (flamencopercussie), en bespeelt een darbouka (vaastrommel) waarin een lamp zit verwerkt. Wanneer die aan wordt geknipt ziet dat er uit als een verstilde maannacht.

Verwachting

Vorig jaar stelde Avishai Cohen tijdens de Nijmeegse Music Meeting lichtelijk teleur: daar kreeg zijn repertoire een iets te licht, 'worldmusic for the masses' karakter. In Rotterdam pakt dat nu anders uit: alles wat er in Nijmegen aan 'edgyness' ontbak wordt hier ruimschoots goedgemaakt, in een zeer enerverende set waarin instrumentalistisch vertoon nooit de emotionele zeggingskracht overwoekert.

Reactie publiek

De Madeira zit (en staat) bomvol, maar je kan een brush horen vallen.

Mooiste moment

Dat zijn er twee: een nummer gebaseerd op een Hebreeuws gedicht dat na een lange, mantra-achtige introductie ineens het luchtruim kiest dankzij het krachtige spel van de percussionist. Nog een moment van vervoering ontstaat wanneer Cohen zijn toegift aan Michael Jackson opdraagt, 'niet letterlijk, maar in de geest van', zoals hij zelf zegt. Cohen zingt Mercedes Sosa's 'Alfonsina Y El Mar' en begeleidt zichzelf daarbij uiterst intens en doeltreffend op zijn contrabas. Huiveringwekkend mooi. Voor het origineel van dit prachtige nummer kijkt men hier.

Oordeel

Dit was het eerste concert waarbij je het gevoel krijgt: hier wordt iets magistraals verricht, dit wordt spraakmakend van North Sea Jazz 2009. Heel het radarwerk van uw innerlijk staat stil, zodra tovenaarsleerling Avishai Cohen dat wil. Weergaloos mooi!

Jair Tchong

Bezetting: Karen Malka (zang); Amos Hoffman (ud); Shai Maestro (vleugel); Avishai Cohen (zang, contrabas); Itamar Doari (percussie).Gezien: zaterdag, 22.00u-23.00u, Madeira.