NPO Soul & Jazz

Vieux Farka Touré lacht met zijn gitaar

  1. Nieuwschevron right
  2. Vieux Farka Touré lacht met zijn gitaar

Een heerlijke bend tussen Malinese traditionele muziek en Amerikaans, Britse rock en blues.

CONCERT

Vieux Farka Touré, Lowlands Lima, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK

Door de uitgebreide soundcheck zijn al aardig wat mensen op de Lima afgekomen. Is het al begonnen? Nee, de heren trekken zich even terug om om te kleden. Ze beginnen met een instrumentaal nummer waar we kennis kunnen maken met de gitaarkunsten van Farka Touré. Hoewel zijn spel wilder en vlugger is dan van zijn vader, de legendarische Ali Farka Touré, hoor je dat hij het niet van een vreemde heeft. Zijn muziek is een blend tussen traditionele Malinese muziek en Amerikaans, Britse rock en blues. Soms overheerst het een en soms het ander. De enthousiaste Tim Keiper, de enige blanke in het gezelschap, weet alles mooi aan elkaar te koppelen met zijn indringende drums. Farka Touré die met zijn gitaar zingt, lacht en communiceert met het pubiek en met zijn muzikanten, is helemaal in zijn element. Het publiek beschouwt hij als een mede muzikant. Als we "Shelile" moeten zingen, uit dit zich in een perfecte call en respons. De aardse muziek, benadrukt door de hartslag van de kalebas, wordt prachtig versierd door de hoge krachtige samenzang. Maar Touré speelt eigenlijk liever de hele tijd gitaar en dan ook nog het liefst van die snerpende snelle rifjes.

PLUS Hoe Touré met het publiek communiceert is prijzenswaardig. Hij zorgt ervoor dat iedereen zich betrokken voelt. MINDe nummers gaan een beetje te lang door.

CONCLUSIE

Een heerlijk concert waar je even helemaal los kunt gaan. De pittige percussieve Afrikaanse klanken zijn voor iedereen te begrijpen door de krachtige aanwezigheid van rock en blues.

Charlie Crooijmans